Noskaidrots, kā noplūst šifrēta konfidenciālā sarakste

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai izspiegotu konfidenciālas pārrunas, ko lietotāji tagad arvien biežāk risina īpašās, aizsargātās mobilo ierīču ziņapmaiņas programmās, uzbrucēji sākuši lietot programmas implantus, kas ļauj pilnīgi kontrolēt ierīci un redzēt visus datus un ziņas, ko saņem tās īpašnieks. Tādējādi pat visdrošākā šifrēšana, kas tiek izmantota, nosūtot informāciju, nespēj aizsargāt pret datu noplūdi. Šāda veida ļaunprogrammatūras tiek izmantotas mērķuzbrukumos augsta ranga amatpersonām un organizācijām. Pēdējo pāris gadu laikā, izmeklējot mērķuzbrukumus un kiberspiegošanas kampaņas, atklāts, ka šādas ļaunprogrammatūras izmantotas vismaz sešās vērienīgās operācijās.

Pašlaik programmas implanti spēj uzbrukt visām populārajām mobilajām platformām: Android, iOS, Windows Mobile un Blackberry. Turklāt tām ir ļoti plašs funkciju klāsts — ļaunprogrammatūras var ne vien caurlūkot viedtālrunī saglabātās īsziņas, attēlus un datnes, bet arī sekot līdzi ģeogrāfiskajām koordinātēm, ieslēgt kameru un mikrofonu, lai ierakstītu upura darbības, uzraudzīt ierīces akumulatora stāvokli, reģistrēt SIM kartes nomaiņu un iegaumēt Wi-Fi piekļuves punktus, ko izmantojis viedtālruņa īpašnieks.

Ar mobilajiem implantiem bieži tiek inficēti viedtālruņi, kam lietotāji veikuši džeilbreiku. Dažkārt ļaunprogrammatūra nonāk ierīcē, kad tā tiek pievienota iepriekš inficētam datoram, piemēram, lai uzlādētu akumulatoru, izmantojot USB portu. Turklāt, ja upuris ir augsta ranga amatpersona, uzbrucēji var izmantot inficēšanas metodes, kurās tiek likti lietā dārgi un efektīvi mūķi.

«Uzbrucēji jau sen sapratuši, ka mobilās ierīces inficēšana viņiem var dot daudz vairāk nekā uzbrukums tradicionālajam datoram. Kiberuzbrukumu upuriem vienmēr ir līdzi mobilie tālruņi, un bieži vien tajos glabājas informācija, kuras nav darba datorā. Turklāt mobilās ierīces parasti ir sliktāk aizsargātas, tāpēc uzbrucējiem mazāk jānopūlas, lai tās inficētu,» paskaidro Kaspersky Lab antivīrusu eksperts Dmitrijs Bestuževs. «Kad tiek izmantoti programmas implanti, inficētā mobilā ierīce nav nekādi aizsargāta pret spiegošanas darbībām, pat ja ziņapmaiņas programmā informācija tiek droši šifrēta, jo uzbrucējiem ir iespēja lasīt tās pašas ziņas, ko lasa lietotāji. Piedevām nav nepieciešams uzlauzt šifrēšanas protokolus vai pārtvert datus tīkla līmenī. Viņi var vienkārši lasīt ziņas tieši tāpat, kā to dara upuris.»

Lai izvairītos no inficēšanās ar mobilajiem implantiem, Kaspersky Lab iesaka lietotājiem nepakļaut savas ierīces džeilbreikam, uzturēt kārtībā operētājsistēmu un visas lietotnes, tas ir, laikus instalēt visus atjauninājumus, izmantot virtuālā privātā tīkla savienojumu, pieslēdzoties internetam, uzraudzīt ierīces atmiņā notiekošos procesus, neuzlādēt tālruni, izmantojot datora USB portu un, protams, izmantot kvalitatīvu drošības programmatūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu