Avoti: ES un ASV vienojušās par jaunu tīmekļa privātuma paktu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Brisele un Vašingtona otrdien panākušas jaunu vienošanos par datu pārsūtīšanu, uz ko paļaujas arī sociālais tīkls «Facebook» un «Google», pavēstīja avoti. Eiropas tiesa iepriekšējo vienošanos bija noraidījusi, jo tā nespēja lietotājus aizsargāt no ASV izspiegošanas.

Uzņēmumi abās Atlantijas okeāna pusēs pauda bažas par nenoteikto juridisko stāvokli un brīdināja par bēdīgajām sekām, ja abas puses nespēs panākt jaunu vienošanos, kam vajadzēja notikt vēl līdz janvāra beigām.

«Eiropas Komisija un Savienotās Valstis ir panākušas politisku vienošanos par atjaunotu un drošu bāzi transatlantiskajām datu plūsmām», kas aizstās tā dēvēto «drošās ostas» paktu, sacīja avots Eiropas struktūrās.

«Pirmo reizi ASV ir sniegušas Eiropas Savienībai (ES) saistošas garantijas, ka varasiestāžu piekļuvei likumsargu un nacionālās drošības vajadzībām būs stingri ierobežojumi, garantijas un pārraudzības mehānismi,» piebilda avoti.

«ES pilsoņi - arī pirmo reizi - gūs labumu no kompensācijas mehānismiem šajā jomā,» viņi piebilda.

ES Tiesa oktobrī nosprieda, ka ES-ASV vienošanās, kas ļāva uzņēmumiem nodot Eiropas pilsoņu informāciju ASV, «nav spēkā».

Tiesa norādīja uz ASV izspiegošanas praksi, kuru plašākai sabiedrībai atklāja bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens.

Lieta ES Tiesā nonāca pēc tam, kad Īrijā prasību pret sociālo tīklu «Facebook» bija iesniedzis Austrijas interneta aktīvists un tieslietu students Makss Šremss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu