Starp jebkuriem diviem Facebook lietotājiem vidēji ir 3,57 cilvēku ķēde

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sociālajā tīklā «Facebook» ikviens lietotājs ir vidēji 3,57 paziņu attālumā no jebkura cita lietotāja, noskaidrots jaunā pētījumā.

«Facebook» pārbaudīja pieņēmumu, ka katrs cilvēks caur ne vairāk kā sešām paziņām ir saistīts ar jebkuru citu cilvēku pasaulē. Taču sociālā tīkla pētījumā tika izskaitļots, ka tā lietotāju pulkā vidējais radītājs ir tikai 3,57.

Ungāru rakstnieks Friģešs Karinti teoriju pirmoreiz izklāstīja īsajā stāstā, kas izdots 1929.gadā. Tā no jauna tika popularizēta amerikāņu dramaturga Džona Guares 1990.gada lugā «Six Degrees of Separation».

«Es kaut kur izlasīju, ka starp jebkuriem diviem planētas iedzīvotājiem ir ne vairāk par sešiem cilvēkiem,» teikts Guares darbā. «ASV prezidents un gondoljers Venēcijā. Ierakstiet, kādus vārdus gribat. Ka ikviens cilvēks ir kā durvis, kas paver ceļu uz jaunām pasaulēm. Seši cilvēki starp mani un ikvienu citu uz šīs planētas. Bet īstie seši cilvēki vēl jāatrod.»

«Facebook» analizēja 1,59 miljardu lietotāju datus un secināja, ka jebkurus divus cilvēkus saista draudzības ķēde ar ne vairāk kā trīs līdz četriem posmiem.

Kompānija norāda, ka 2011.gadā, kad sociālo tīklu lietoja 721 miljons cilvēku, vidējais rādītājs bija 3,74.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu