Pētījums: Viedtālruņa bieža lietošana mazina spēju kontrolēt impulsīvu uzvedību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Cilvēki, kas nepārtraukti ielūkojas savos viedtālruņos, mazāk spēj kontrolēt impulsīvu uzvedību un neprot taupīt, secinājuši ASV Tempļa Universitātes zinātnieki psihologi Henrijs Vilmers un Džeisons Čeins publikācijā profesionālajā žurnālā «Psychonomic Bulletin and Review».

Lai noskaidrotu mobilo tehnoloģiju ietekmi uz cilvēku dzīvi, psihologi nolēma izpētīt, vai viedtālruņu lietotāji spēj atteikties no tūlītēja apmierinājuma būtiskāka ieguvuma nākotnē dēļ.

Pētījumā piedalījās 91 students. Viņiem bija jāaizpilda anketas, kurās bija jānorāda laiks, kādu viņi pavada, sazinoties ar viedtālruņa starpniecību, atjaunojot savu statusu dažādās sociālo tīklu lietotnēs, kā arī vienkārši ieskatoties mobilā tālruņa displejā.

Otrajā pētījuma posmā zinātnieki novērtēja studentu spēju atteikties no tūlītēja labuma lielāka nākotnes ieguvuma dēļ. Psihologi piedāvāja studentiem izvēlēties nelielu naudas summu tūlīt vai lielāku naudas summu vēlāk.

Pētnieki secināja, ka

tie, kas nepārtraukti pārbauda savu viedtālruni, mazākā mērā spēj attiekties no tūlītēja ieguvuma.

«Ar mobilajām tehnoloģijām saistītie ieradumi, piemēram,

bieža ieskatīšanas telefonā, ir vairāk saistīti ar impulsu nekontrolēšanu, nevis ar apmierinājuma gaidām,»

norādīja Vilmers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu