«Cert.lv» pērn Latvijā reģistrējis 654 uzlauztas un izķēmotas interneta vietnes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā gadā «Cert.lv» Latvijā reģistrējis 654 uzlauztas un izķēmotas interneta vietnes, liecina Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas pārskats par aizvadītajā gadā paveikto.

Pērn tikusi atklāta kritiska «Joomla» satura vadības sistēmas ievainojamība. Apzinot apdraudējuma ietekmi, .lv domēnu zonā tika pārbaudīti apmēram 700 tūkstoši domēna vārdi. No tiem 13 tūkstoši izmanto «Joomla» satura vadības sistēmu.

Tāpat «Cert.lv» apzināja valsts pārvaldē un citur Latvijā esošos «Joomla» projektus, lai brīdinātu par apdraudējumu un koordinētu ievainojamību novēršanu. Valsts sektorā tika atklāti vairāki desmiti šādu vietņu.

Pēc «Cert.lv» novērojumiem, Latvijā aptuveni 50% no kompromitētām tīmekļa vietnēm tiek kompromitētas atkārtoti, kas norāda uz resursu turētāju un/vai administratoru paviršo attieksmi pret drošības ielāpu ieviešanu. Lielā daļā gadījumu kompromitētā lapa tiek atjaunota no rezerves kopijām ar tām pašām vecajām ievainojamībām. Ir tikai laika jautājums (no dažām dienām līdz nedēļai), kad uzbrucējs atkal izmanto tos pašus «vārtus», pa kuriem ienācis iepriekš, uzsver «Cert.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu