«Cert.lv»: kiberuzbrukumu tendences kļūst satraucošākas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Aizvadītajā gadā izplatītākie interneta drošības incidentu veidi Latvijā bija mēstules, ielaušanās mēģinājumi un vīrusu infekcijas un kopumā kiberuzbrukumu tendences kļūst satraucošākas, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» pārskats par 2015.gada darbu.

Pērn Latvijas iedzīvotāji vairakkārt cieta no starptautiskām uzbrukumu kampaņām, zaudējot naudu vai savu privāto informāciju.Aizvadītājā gadā vērienīgākais drošības incidents bija «CTB Locker» šifrējošā vīrusa izplatīšanas kampaņa. Uzbrukumu mērķis bija inficēt datorus ar vīrusu, kurš sašifrē datorā esošos failus, prasot izpirkuma maksu. Vīruss tika izsūtīts vairākās kampaņās, galvenokārt ar mēstuļu palīdzību. Lielākai ticamībai vīrusu saturoši e-pasti tika izsūtīti šaurām lietotāju grupām, piemēram, juristiem, grāmatvežiem, valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem.

«Cert.lv» aicināja interneta lietotājus rūpīgi izvērtēt e-pasta saturu un to pielikumus, lai nekļūtu par krāpnieku upuriem. Kopumā kiberuzbrukumu tendences ar katru gadu paliek arvien satraucošākas, norāda «Cert.lv».

Incidenti tiek rūpīgāk mērķēti uz specifiskām lietotāju grupām - uzņēmējiem, grāmatvežiem, «Gmail» lietotājiem, ar mērķi panākt lielāku ticamību un līdz ar to iespējamību, ka lietotājs tiks inficēts.

Latvijas iedzīvotāji pērn visvairāk saskārās ar «banku» vīrusiem un šifrējošiem izspiedējvīrusiem. Arī notikušajās starptautiska mēroga datu noplūdēs ir bijuši vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju datu ieraksti.

Pārskata periodā izaicinājumus dažādu tīmekļa vietņu uzturētājiem un lietotājiem sagādāja CMS ievainojamības. Statistika rāda, ka Latvijā apmēram 50% vietņu tiek kompromitētas atkārtoti, kas nozīmē, ka to īpašnieki pēc incidenta atjauno vietni, taču neizlabo drošības trūkumus. Kompromitētās vietnes visbiežāk izmanto kā resursu vīrusu izplatīšanai, mēstuļu piegādei un citu uzbrukumu pēdu slēpšanai, retāk izķēmo.

Kopumā pārskata periodā «Cert.lv» reģistrēja un apstrādāja 2927 augstas prioritātes incidentus un reģistrēja 606956 zemas prioritātes incidentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu