Policija brīdina par jaunu šifrēšanas vīrusa paveidu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) ir saņēmusi informāciju par iespējamiem datoru un «Android» telefonu platformas apdraudējumiem, kuri izpaužas ļaunprātīgas programmatūras veidā, kas pārņem datora vai ierīces vadību un piekļūst tajā esošajai informācijai, aģentūru BNS informēja Valsts policijas (VP) pārstāvis Dairis Anučins.

ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa brīdina datorlietotājus par jaunu šifrēšanas vīrusa paveidu, kas, atšķirībā no iepriekš zināmajiem šifrēšanas vīrusiem, šifrē nevis tikai atsevišķus datorā esošos failus, bet visus datorā esošos failus un cieto disku, liedzot turpmāku datora lietošanu.

Parasti, lai inficētu datoru, tiek izmantots e-pasts ar šķietami nopietnu saturu, kas satur saiti uz lietotni, kurā it kā atrodas fails, kas saistīts ar personas CV, nodokļiem vai citiem tematiem. Patiesībā tas ir izpildu fails, kas lejupielādē vīrusu datorā, un tālāk veic cietā diska šifrēšanu. Pēc tam noziedznieki var atsūtīt informāciju, kurā pieprasa pārskaitīt noteiktu naudas summu bitcoin valūtas veidā, lai informācija tiktu atšifrēta, paziņojumā norāda policija.

Policija aicina nekādā gadījumā nemaksāt ļaundariem, bet nekavējoties ziņot par notikušo.

Ņemot vērā šāda datorvīrusu izplatību, VP aicina interneta lietotājus būt uzmanīgiem un regulāri veikt datora standarta drošības pasākumus, piemēram, instalēt datorā pretvīrusa programmu, ko regulāri atjaunot, izmantot ugunsmūri, jo tas brīdina par aizdomīgām darbībām, ja vīruss mēģina pievienoties jūsu datoram, kā arī var arī bloķēt vīrusu un nesankcionētu lietotāju mēģinājumus lejupielādēt potenciāli bīstamas programmas datorā.

Tāpat likumsargi aicina nevērt vaļā e-pasta ziņojumus no nepazīstamiem sūtītājiem vai neatpazīstamus e-pasta pielikumus, notīrīt interneta kešatmiņu un pārlūkošanas vēsturi, jo lielākā daļa pārlūkprogrammu saglabā informāciju par apmeklētajām vietnēm un informāciju, ko vietnes var pieprasīt, piemēram, vārdu un adresi.

Tāpat ENAP ir saņēmusi informāciju par gadījumiem, kad ar ļaunprātīgas programmatūras palīdzību tiek iegūta kontrole pār «Android» ierīcēm. Tas var notikt divējādi. Pirmajā variantā lietotājam lejuplādējot lietotnes, kas sniedz «root» jeb ierīces administratora tiesības, lejuplādes laikā paralēli tiek izplatīts kaitīgs kods un pārņemta kontrole pār ierīces galvenajām funkcijām.

Otrajā variantā ierīces lietotājam tiek nosūtīta ziņa, kas satur saiti uz tīmekļa vietni ar video. Mēģinot ielādēt video, iestājas video atskaņotāja atteice un pēc tam notiek telefona pārstartēšanās, līdz ar ko uzbrucējam tiek nosūtīti dati par viedierīces programmatūru, dodot uzbrucējam iespēju pārbaudīt ierīces ievainojamību. Turpinājumā uzbrucējs nosūta vēl vienu video uz ierīci, kuru atverot, uzbrucējs iegūst kontroli pār ierīci un tajā esošo informāciju.

Ņemot vērā šāda veida «Android» ievainojamību, VP aicina attiecīgo viedtālruņu lietotājus regulāri atjaunināt «Android» operētājsistēmu un aprīkot savus «Android» ar pretvīrusu programmatūru.

Tāpat ir jābūt uzmanīgiem, pieslēdzoties nezināmiem atvērtiem bezvadu tīkliem, atslēgt bezvadu interneta izmantošanu, kad tas nav nepieciešams, uzmanīties, sniedzot par sevi personisku informāciju, kā arī, darbojoties internetā, jāpievērš uzmanība tam, vai lapai ir drošības sertifikāts.

Tāpat VP aicina piesardzīgi izvēlēties, kādas programmas, video un citus pielikumus lejupielādēt savā «Android». To ieteicams darīt tikai uzticamās mājaslapās. Jāpiesargās arī, dodot savu «Android» lietot citiem cilvēkiem, jo kāds var ļaunprātīgi izmantot viedtālrunī saglabātās paroles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu