Jo bērni aug lielāki, jo vairāk laika viņi pavada internetā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tagad bērni vairāk laika pavada tiešsaistē nekā ārpus tās. Bērniem kļūstot vecākiem, bezsaistes darbības viņi mēdz pārcelt interneta vidē. Turklāt trīs ceturtdaļas bērnu informācijas iegūšanai izvēlas internetu, nevis kādu citu avotu. Apkopotie dati liecina, ka bez vecāku uzraudzības un atbalsta bērni internetā var kļūt vēl neaizsargātāki.

Bērni nešķiras no mobilajām ierīcēm visu dienu un pat mēdz tās ņemt līdzi gultā, lai varētu pieslēgties internetam visu diennakti no jebkuras vietas. Pētījums liecina, ka 40 % nelabprāt noliek malā viedtālruni pat maltīšu laikā. Turklāt 23 % 8-10 gadus vecu bērnu vecāku atzina, ka viņu bērni iet gulēt kopā ar mobilo tālruni. Šis daudzums pieaug līdz 41 % 11-13 gadus vecu bērnu vecāku vidū un sasniedz 64 % 14-16 gadus vecu bērnu vecāku vidū, liecina Kaspersky Lab un iconKids & Youth pētījums.

Internets ir dziļi iesakņojies bērnu dzīvē. Tas viņus saista ar draugiem un radiem, viņi to izmanto, lai atrastu informāciju, izklaidei, un uzskata to par vietu, kur meklēt jaunākās ziņas. Gandrīz visas darbības, par ko interesējas bērni, sākot no sociālajiem kontaktiem līdz spēlēm, filmām u. c., ir pieejamas internetā. Lietošanas atšķirības 8-10 un 14-16 gadus vecu bērnu vidū ir viegli pamanāmas. Jo bērni kļūst vecāki, jo vairāk savu bezsaistes aktivitāšu viņi «eksportē» uz tiešsaistes vidi.

Attīstoties sociālajiem tīkliem, ir ievērojami mainījies veids, kā cilvēki sazinās cits ar citu. Pētījuma rezultāti ilustrē šo ainu: gandrīz puse aptaujāto pusaudžu (49 %) atzina, ka viņi nekādā ziņā nevar iztikt bez sociālajiem tīkliem, bet tikai piektdaļa bērnu vecumā no 8 līdz 10 gadiem apgalvoja to pašu. Pētījums arī parādīja, ka, jo bērni kļūst vecāki, jo vairāk viņi novirza savu komunikāciju ar citiem cilvēkiem no bezsaistes uz tiešsaistes vidi.

Cita bērnu dzīves nozīmīga sastāvdaļa - izglītība - arī pāriet tiešsaistē, viņiem pieaugot. Bērniem kļūstot vecākiem, viņi labprātāk izmanto internetu mācībām. 26 % 8-10 gadus vecu bērnu piekrita, ka viņi vairāk mācās tiešsaistē nekā ārpus tās, bet 14-16 gadus vecu bērnu vidū šis daudzums ir pieaudzis līdz 39 %.

Mūsdienu informācijas laikmetā pusaudži pēc vajadzīgajiem datiem vēršas internetā: tikai 13 % sacīja, ka viņi meklē interesējošās lietas bezsaistē, bet 49 % dodas internetā, lai iegūtu atbildes uz saviem jautājumiem. Kopumā trīs ceturtdaļas bērnu (74 %) informācijas iegūšanai izvēlas internetu, nevis kādu citu avotu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu