Vecas Android ierīces apdraud automātiski lejupielādēta un izpildīta ļaunprogrammatūra

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Novērojot vairāku kibernoziedznieku grupu darbību, ir pamanīta neparasta ļaunskripta aktivitāte inficētā mājaslapā, kas apdraud Android lietotājus. Parasti šis skripts aktivizē Flash mūķu lejupielādi, lai uzbruktu Windows lietotājiem, taču kaut kad tas ir mainīts, lai tas varētu pārbaudīt, kāda veida ierīci lieto tā upuri, meklējot tieši Android 4. versiju un vecākas. Saskatījuši briesmas, Kaspersky Lab speciālisti nolēma papētīt dziļāk.

Noziedzniekiem ir daudz grūtāk inficēt Android pārvaldītu ierīci nekā Windows datoru. Operētājsistēma Windows un daudzas plaši izplatītas tai paredzētās lietotnes satur ievainojamības, kas ļauj izpildīt ļaunkodu bez jebkādas mijiedarbības ar lietotāju. Operētājsistēmā Android tā parasti nenotiek, jo katras lietotnes instalēšana pieprasa Android ierīces īpašnieka apstiprinājumu. Tomēr operētājsistēmas ievainojamības var izmantot, lai apietu šo ierobežojumu. Un mūsu pētnieki izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka tas arī tiek darīts.

Šis skripts ir inficētās mājaslapas kodā iekļauts īpašu norādījumu kopums izpildīšanai pārlūkā. Pirmais skripts tika atklāts, kad tas meklēja ierīces ar operētājsistēmas Android vecajām versijām. Vēlāk tika konstatēti vēl divi aizdomīgi skripti. Pirmais spēj nosūtīt īsziņu uz jebkuru mobilā tālruņa numuru, bet otrais veido ļaundatnes uzbrukumam pakļautās ierīces SD kartē. Šī ļaundatne ir Trojas zirgs, kas spēj pārtvert un nosūtīt īsziņas. Abi ļaunskripti spēj veikt darbības neatkarīgi no Android lietotāja — lai būtu apdraudēts, jums tikai šad tad jāapmeklē inficētā mājaslapa.

Tas ir kļuvis iespējams tāpēc, ka kibernoziedznieki ir izmantojuši mūķus vairākām Android versiju 4.1.x un vecāku ievainojamībām, jo īpaši CVE-2012-6636, CVE-2013-4710 un CVE-2014-1939 (vairāk informācijas vietnē http://cve.mitre.org/). No 2012. līdz 2014. gadam Google ir aizlāpījis visas trīs ievainojamības, bet to izmantošanas risks joprojām pastāv. Piemēram, Android ekosistēmas īpašību dēļ daudzi piegādātāji, kas ražo Android pārvaldītas ierīces, pārāk lēni izlaiž nepieciešamos drošības atjauninājumus. Daži vispār neizlaiž atjauninājumus noteiktiem ierīces modeļiem, kas ir tehniski novecojuši.

«Izmantošanas paņēmieni, ko mēs konstatējām pētījuma gaitā, nebija jauni, bet aizgūti no koncepciju pierādījumiem, ko agrāk publicējuši baltie hakeri. Tas nozīmē, ka Android ierīču piegādātājiem ir jāņem vērā fakts, ka koncepciju pierādījumu publicēšana neizbēgami noved pie attiecīgi bruņotu mūķu parādīšanās. Šo ierīču lietotāji ir pelnījuši aizsardzību ar atbilstošiem drošības atjauninājumiem, pat ja tajā laikā šīs ierīces vairs netiek pārdotas,» sacīja Kaspersky Lab drošības eksperts Viktors Čebiševs.

Lai pasargātu sevi no saistītās lejupielādes uzbrukumiem (drive-by attacks), ieteikts rīkoties šādi.

  • Izmantojiet jaunāko Android ierīces programmatūru, izvēloties automātisko atjauninājumu funkciju.

  • Liedziet instalēt lietotnes no Google Play alternatīviem avotiem, jo īpaši, ja jūs pārvaldāt ierīču kopumu, kas tiek izmantots uzņēmumu tīklos.

  • Lietojiet pārbaudītu drošības risinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu