Konstatēts straujš kaitīgā surogātpasta pieaugums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2016. gada sākumā ir krasi palielinājies kaitīgā surogātpasta daudzums, lai gan kopumā nevēlamo vēstuļu apjoms turpina samazināties. Piemēram, martā Kaspersky Lab drošības risinājumi novērsa vairāk nekā 22 miljonus mēģinājumu inficēt lietotājus ar kaitīgiem pielikumiem, kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz mēneša vidējo rādītāju pagājušajā gadā. Tādi ir pirmā ceturkšņa surogātpasta izplatītāju darbības analīzes rezultāti.

Šis pieaugums ir daļēji saistīts ar izspiedējvīrusu darbības pastiprināšanos, jo tie bieži tiek izplatīti tieši ar surogātpastu. Turklāt lielākā daļa pārlūku jau ir papildināta ar aizsardzību pret inficētu un pikšķerēšanas mājaslapu apmeklēšanu, bet pasta klienti joprojām nav tik droši, tāpēc caur tiem ir daudz vienkāršāk un ērtāk inficēt lietotājus.

«Apstiprinās mūsu senās prognozes par pakāpenisku surogātpasta kriminalizēšanos, tā bīstamības palielināšanos kopā ar īpatsvara samazinājumu e-pasta datplūsmā. Krāpnieki izmanto dažādas metodes, lai piespiestu lietotājus zaudēt modrību un atvērt kaitīgo vēstuli. Valodu daudzveidība, sociālā inženierija, milzum daudz dažādu pielikumu veidu, pilnīgi mainīgs teksts viena lielapjoma sūtījuma ietvaros, lielu un autoritatīvu organizāciju un pakalpojumu paziņojumu viltošana — tas viss izvirza surogātpastu jaunā bīstamības līmenī,» brīdina Kaspersky Lab surogātpasta analītiķe Darja Loseva.

Biežāk notiekošo teroristu uzbrukumu Eiropā un Āzijā dēļ 1. ceturksnī terorisms bija viens no nevēlamo ziņojumu galvenajiem tematiem. Hakeri izplatīja vēstules, kas it kā satur pielikumu ar informāciju par to, kā laikus atklāt spridzekļus. Patiesībā vēstulē atradās ļaunprogrammatūra, kas tiek izmantota personīgās informācijas zagšanai, izkliedētā pakalpojuma atteikuma uzbrukumu rīkošanai un citu ļaunprogrammatūru instalēšanai.

Līdztekus jauniem tematiem nevēlamajās vēstulēs ir novērojama to apjoma samazināšanās. No janvāra līdz martam ziņojumi, kuru apjoms nepārsniedz 2 Kb, pārsniedza 80% iezīmi kopējā surogātpasta daudzumā. Piemēram, «Nigērijas» krāpnieki agrāk parasti sacerēja garus un pārliecinošus stāstus, dažkārt par pierādījumu pievienojot saites uz rakstiem populāros plašsaziņas līdzekļos, bet tagad arvien biežāk izplata īsus paziņojumus ar piedāvājumu sazināties un uzzināt vairāk.

Kopumā pirmajā ceturksnī surogātpasta īpatsvars pasaules e-pasta datplūsmā veidoja 56%.

Konstatēts straujš kaitīgā surogātpasta pieaugums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu