Pētījums: Apdraudējumi internetā bērniem var izraisīt depresiju, murgus un anoreksiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažādi apdraudējumi internetā jeb tā sauktā kiberiebiedēšana bērnu vidū ir daudz bīstamāks apdraudējums, nekā uzskata daudzi vecāki, - vairumu jauno upuru tiešsaistes vajāšana noved pie nopietnām veselības un socializācijas problēmām, liecina virtuālās vides drošības risinājumu izstrādātāja «Kaspersky Lab» un «iconKids&Youth» veiktais pētījums «Uzaugt tiešsaistē - pievienotie bērni».

Kā skaidro «Kaspersky Lab» eksperti, kiberiebiedēšana ir tīša iebiedēšana, vajāšana vai ņirgāšanās, ar ko bērni un pusaudži var saskarties internetā.

Pētījums atklāj, ka astoņus līdz 16 gadus veci bērni ir vairāk nobažījušies par kiberiebiedēšanas draudiem nekā viņu vecāki. Saskaņā ar pētījumu 13% bērnu un 21% vecāku uzskata, ka kiberiebiedēšana ir nekaitīga. Tajā pašā laikā 16% aptaujāto bērnu vairāk baidās no iebiedēšanas tiešsaistē nekā bezsaistē, savukārt puse aptaujāto vienlīdz baidās no terorizēšanas gan reālajā, gan virtuālajā vidē.

Vecākiem nevajadzētu novērtēt par zemu kiberiebiedēšana bīstamību, uzsver pētījuma autori, jo, lai gan saskaņā ar pētījumu tikai 4% bērnu atzīst, ka tiek terorizēti tiešsaistē - salīdzinājumā ar 12% reālajā vidē -, septiņos no desmit gadījumiem sekas ir bijušas traumatiskas.

Terorizēšana internetā ir nopietni ietekmējusi viņu emocionālo stāvokli - 37% upuru vecāku informēja par pazeminātu pašcieņu, 30% ir novērojuši sekmju pasliktināšanos skolā, bet 28% ziņoja par depresiju. Turklāt 25% vecāku norādīja, ka kiberiebiedēšana ir izjaukusi viņu bērna miega režīmu un izraisījusi murgus, bet vēl 26% vecāku ir pamanījuši, ka viņu bērns ir sācis izvairīties no saskarsmes ar citiem bērniem, un 20% ir atklājuši, ka viņu bērnam ir anoreksija.

Tikpat satraucoša ir statistika, kas liecina, ka 20% bērnu ir bijuši liecinieki citu terorizēšanai tiešsaistē un 7% gadījumu pat piedalījušies tajā. Aptauja parāda, ka bērni bieži slēpj no vecākiem kiberiebiedēšanas incidentus, tādējādi padarot uzdevumu viņus aizsargāt vēl grūtāku, taču, par laimi, ne neiespējamu.

«Kaspersky Lab» ir starptautisks kiberdrošības uzņēmums, kas dibināts 1997.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu