10 lietas, ko nezināji par Google

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Populārākais interneta meklētājs Google, kas nu jau ir kļuvis par tehnoloģiju gigantu un darbojas pat autonomo automobiļu izstrādē, šodien svin 18. jubileju.

Pirms dažām dienām ziņu slejās pavīdēja vēsts, ka Google meklētāju interneta lietotāji Latvijā izmanto 97,26% gadījumu, bet konkurējošos analogus ievērojami retāk - 1,07% gadījumu Yandex, 0,71% - Yahoo, un 0,65% - Bing meklētāju. Bet Google ir daudz vairāk nekā interneta kompānija. Tagad tās nodarbinātie radošie prāti no visas pasaules attīsta jaunas tehnoloģijas, gatavo automobiļus, kas spēj braukt bez vadītāja iejaukšanās, domā par iespēju ar augstu atmosfērā nogādātiem baloniem interneta pieslēgumu nodrošināt pat nomaļākajā planētas nostūrī, dažkārt arī izstrādā ierīces, kas nespēj iegūt stabilu pamatu zem kājām un pazūd nebūtībā, piemēram, Google Glass.

Spītējot atsevišķām neveiksmēm, Google no vienkārša meklētāja ir kļuvis par daudzu interneta lietotāju ikdienas neatņemamu sastāvdaļu un vienu no vērtīgākajiem uzņēmumiem, kam ir sava vēsture ar dažādiem interesantiem faktiem. No tiem dažus piedāvājam jūsu uzmanībai.

1. Pirmais Google Doodle

Regulāri lietojot Google meklētāju, noteikti būs pamanīts, ka kompānijas logotips regulāri transformējas. Iemesli tam ir dažādi - vēsturiski nozīmīgu cilvēku dzimšanas diena, arī konkrētā interneta lietotāja dzimšanas diena, ja viņš ir reģistrēts Google izstrādātā interneta pārlūka Chrome lietotājs, olimpiskās spēles, valsts svētki un tamlīdzīgi.

Foto: Google

Pirmais modificētais Google logo bija ar fonā ievietotu Degošā vīra (Burning man) festivāla logo, jo Google dibinātāji Sergejs Brins un Larijs Peidžs 1998.gadā bija paņēmuši brīvu nedēļas nogali, lai dotos uz slaveno festivālu Nevadas štata tuksnesī. Logotipam šādā veidā bija jāvēsta, ka Google «ofiss» ir tukšs un tehnisku problēmu gadījumā palīdzību meklēt nav vērts.

Foto: Publicitātes foto

Google Doodle arhīvs

2. Google pirmais Twitter ieraksts

Pirmo ierakstu kompānija mikroblogošanas vietnē veikusi 2009.gada 26.februārī. Tajā teikts «I'm feeling lucky» (jūtos veiksmīgs), tiesa gan, «feeling lucky» ir aizstāts ar bināro kodu un pilnais ieraksts tādējādi ir «I'm 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010».

3. Google īrē kazas

Tik tiešām no kompānijas California Grazing tiek īrētas kazas, lai tās koptu mauriņu. Google norāda, ka 200 kazas ar ganu un suni ir ne tikai daudz ekoloģiskāks, bet arī acij patīkamāks zālāju pļaušanas veids.

Foto: Publicitātes foto

4. Google logo ilgu laiku neatradās centrā

Google meklētājs ir slavens ar askētisko galvenās lapas dizainu, un droši vien šajā ziņā nekas nemainīsies. Interesants fakts, kas daudziem varētu nebūt zināms, - Google logo līdz pat 2001.gadam neatradās vis lapas centrā, bet gan bija nobīdīts uz kreiso pusi. Pie tam Google logo bija izsaukuma zīme, gluži kā meklētājam Yahoo!.

Foto: Ekrānšāviņš

5. Slēpta spēlīte bilžu meklēšanas vietā

Google programmētājiem labpatīk slēpt spēlītes. Tā, piemēram, mobilās operētājsistēmas Android Lollipop (ne visās versijās) dziļumos var atrast pasaulslavenās Flappy Bird spēlītes modifikāciju ar lidojošu zaļu robotiņu, bet bilžu meklētājā atliek vien ierakstīt «atari breakout», lai varētu nosist laiku ar slaveno datorspēli.

Foto: Ekrānšāviņš

6. Google galvenajā mītnē atrodas tiranozaurs

Google galvenajā mītnē netrūkst dažādu interesantu vides objektu. Šeit atrodams, piemēram, milzīgs Lego vīrs, dažādi Android modeļi, rozā flamingo, eksperimentālā kosmiskā lidaparāta SpaceShipOne modelis mērogā 1:1, bet interesantākais eksponāts neapšaubāmi ir tiranozaura skelets, kuram dots vārds Stens (Stan).

Runā, ka Stenam ir arī simboliska nozīme, proti, tas uzstādīts, lai darbinieki paturētu prātā, ka Google nedrīkst piemeklēt dinozauru liktenis.

7. Pirmais kompānijas ēdiens bija saldumi

1999.gada februārī konfektes «Swedish Fish» kļuva par pirmajām uzkodām, kas tika pasūtītas uz Google biroju. Pats par sevi tas bija neliels notikums, tomēr līdz ar to tad arī Google sāka īstenot praksi gādāt par darbinieku labsajūtu, rūpēties, lai darbiniekiem dienā būtu trīs bezmaksas ēdienreizes, bet starp tām varētu paķert bezmaksas dzērienu vai uzkodas.

Runā, ka pēc Brina un Peidža domām gūglētājam jeb Google darbiniekam nevajadzētu pēc ēdiena mērot vairāk kā 100 pēdas jeb 30 metrus. Šā iemesla dēļ kompānijas birojos ik uz soļa ir pa mikrovirtuvei, kur ātri kaut ko uzkost un padzerties.

8. Pirmais Google datu centrs bija izgatavots no LEGO

Stenfordas universitātē, kur Peidžs un Brins izveidoja Google, ir izstādīta viņu konstruētā datu glabātuve. Tās korpuss ir izveidots no LEGO klucīšiem, un dekorācijas nolūkā uz tā ir arī divi LEGO vīriņi.

Runā, ka LEGO klucīši izvēlēti tādēļ, ka bijusi nepieciešama ērta un ātri realizējama iespēja datu centru paplašināt papildu cieto disku iebūvēšanai. Sākotnēji to veidojuši desmit 4 GB diski, tātad kopējais atmiņas apjoms bija 40 GB.

Foto: Publicitātes foto

9. Google Maps - ne tikai ceļu, bet visas planētas karte

Google Maps ir ērts rīks, lai orientētos svešās pilsētās. Bet vai zināji - ja kartē ieslēdz satelīta režīmu un attēlu attālina līdz maksimumam, ir redzams planētas stāvoklis attiecībā pret Sauli? Proti, ērts veids kā noskaidrot, kura puslode ir gaismas apspīdēta un kura atrodas ēnā.

Jāteic, ka Google piedāvā uzzināt vairāk ne tikai par Zemi. Vietnēs google.com/mars un google.com/sky, piemēram, var iegūt vairāk ziņu par attiecīgi Marsu un kosmosu.

Foto: infolab.stanford.edu

10. Google pārņemto kompāniju skaits ir neticams

Google, ko sākotnēji bija paredzēts dēvēt par Googol, taču investoru drukas kļūda uz čeka iepatikās un iesakņojās, turpina izplesties un citas kompānijas pārņem un pievieno grūti aptveramā tempā.

Pievienoto kompāniju saraksts

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu