Drošības eksperti brīdina – aktivizējas vīruss «Cerber»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējā laikā sevišķi aktīvi izplatās un datorlietotājiem uzbrūk viens no bīstamākajiem izspiedējvīrusiem «Cerber». Šobrīd šī ir visaktīvākā izpirkumu pieprasošā ļaunatūra, kuras konstatēšanas reitings sasniedz 25,97%, brīdina antivīrusu programmu «eScan» izstrādātāji.

2016.gada februārī parādījusies ļaunatūra «Cerber» aktīvi izplatās ļaunprogrammatūru pakotnēs, kaitnieciskās vietnēs un mēstulēs ASV, Āzijā un Rietumeiropā. Ļaunatūru izveidojušie hakeri ir pacentušies, lai vīruss tā upuru datoros nokļūtu, lejuplādējot mēstulēm pievienotus dokumentus un iespējojot «makro» komandas un OLE objektus. Kā norāda «eScan» drošības eksperti, inficētie faili arī izmanto «Visual Basic Script» (VBS) un «JavaScript» palīdzību, lejuplādējot «Cerber» no vadības servera.

Cits šīs ļaunatūras izplatīšanās veids ir caur kaitnieciskām vietnēm, kurās ir izvietotas ļaunprogrammatūras pakotnes, piemēram, «Neutrino», «Angler» un «Magnitude», kas atklāj datora drošības caurumus un iesūta tur vīrusu «Cerber».

Tāpat kā pārējie izspiedējvīrusi, arī «Cerber» šifrē failus, maina datora darbvirsmas fonu un dod datora lietotājiem instrukcijas .html un .txt formātos, kā atgūt šifrētos dokumentus. Viena no ļaunatūras atšķirībām – izveidotā audio ziņa, kas upurim paziņo par šifrētajiem failiem.

«Izspiedējvīrusi nerimstas, kamēr vien ir lietotāji, kas nepiesardzīgi sērfo internetā un strādā ar neaizsargātiem datoriem. Asevišķas ļaunprogrammatūras atrod savus upurus bez lielām pūlēm – hakeriem atliek vien izsūtīt vairāk mēstuļu ar pievienotiem it kā svarīgiem dokumentiem vai arī izvietot vīrusus kaitnieciskās vietnēs, kur naivi lietotāji meklē lejuplādēšanai nelegālu programmatūru vai pornogrāfiska satura materiālus,» situāciju komentē «eScan» antivīrusu programmas izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Drošības eksperti iesaka laikus atjaunināt datora operētājsistēmu un izmantojamo programmatūru, kā arī izmantot uzticamu antivīrusu programmu, turklāt ir svarīgi instalēt tikai no oficiālām ražotāju vietnēm vai lietotņu veikaliem lejuplādētas programmas. Ieteicams neatvērt e-pasta vēstules, kas saņemtas no nezināmiem sūtītājiem, vēl jo vairāk neatvērt tām pievienotus neskaidrus dokumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu