Katru 81 sekundi tiek lejuplādēta ļaunatūra

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunākais «CheckPoint» pētījums ir atklājis, ka uzņēmumu ierīces ir pakļautas ļoti aktīviem kiberuzbrukumiem – katru 81 sekundi tiek lejuplādēta jau zināma vai pavisam jauna ļaunatūra. «eScan» drošības eksperti atzīst, ka uzņēmumi lielāko daļu šo ļaunatūru pat nepamana.

Citā – SANS institūta veiktā pētījumā aptaujātie vairāk nekā 300 IT drošības ekspertu ir apstiprinājuši, ka uzņēmēji īpaši bieži saskaras ar ļaunatūrām. Vislielākās bažas raisa tas, ka strauji tiek attīstītas nezināmas ļaunatūras – katru mēnesi tiek atklāti gandrīz 12 miljoni jaunu kaitniecisku programmu variantu un versiju, starp kurām ir vairāk jaunu ļaunatūru nekā pirms diviem gadiem.

«Ļaunprogrammatūru pieaugumu nosaka ne tikai aktīva kibernoziedznieku darbība, bet arī mainošies uzņēmēju ieradumi. Piemēram, viedtālruņu un planšetdatoru lietošana ir palielinājusies līdz 60%, bet darbā izmantojamās privātās ierīces nereti ir drošības pārkāpumu un ielaušanās iemesls,» situāciju komentē «eScan» antivīrusu programmatūras izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» projektu vadītājs Deivids Pelenis.

Darba vietās izmantojamās ierīces kļūst par sensitīvāko uzņēmuma vietu – saskaņā ar «CheckPoint» pētījuma datiem, 75% drošības caurumu tiek atklāti tieši tajās. Turklāt 39% uzbrukumu ir spējuši apiet uzņēmumu tīklus sargājošās ugunssienas, bet pat 85% apdraudējumu atklāti jau uzņēmumu tīkla iekšienē.

«eScan» drošības eksperti norāda, ka izvēloties piemērotus drošības risinājumus, lielākā daļa ļaunatūru tiek apturētas vārtejā (angl. gateway), vēl pirms tās sasniegušas uzņēmuma tīklu un resursus. Taču BYOD piemērošana, kad arvien vairāk darbinieku izmanto personīgās ierīces darba vietās, ir nopietns izaicinājums visai drošības politikai.

«Trīs lielākie apdraudējumi viedtālruņiem ir inficētas lietotnes, tīkla uzbrukumi un operētājsistēmas izmantošana. Kibernoziedznieki, ieguvuši piekļuvi inficētajai ierīcei, vispirms tajā meklē saglabātus pieslēgšanās datus. Ar nozagtajā parolēm viņi bez problēmām var pieslēgties darbinieka e-pastam vai uzņēmuma datubāzei. Savukārt tālruņa operētājsistēma tiek izmantota, pārvaldot tajā instalētās lietotnes vai kameru, un šāda ierīce uzņēmumā kļūst par īstu bumbu ar laika degli,» skaidro D.Pelenis.

Drošības eksperti iesaka uzņēmumiem ne tikai instalēt uzticamus drošības risinājumus, bet arī izglītot darbiniekus par ierīču drošu lietošanu un sērfošanu internetā. Ievērojot drošības normatīvus, darbiniekiem tiek ieteikts atdalīt privātos datus no ar darbu saistītās informācijas, kā arī parūpēties par privāto ierīču drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu