Lai cīnītos ar augsto vecu datorvīrusu izplatību Latvijā, apsver iespēju uz laiku atslēgt inficētās IP adreses

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jau ilgu laiku visbiežāk sastopamais kiberincidents Latvijā saistīts ar teju desmit gadus veco «Conficker» vīrusu, tomēr, neskatoties uz aicinājumiem no datorinfekcijas atbrīvoties, cilvēki to nedara, tāpēc pašlaik tiek apsvērta doma no nākamā gada uz laiku atslēgt inficētās IP adreses, sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

«Cert.lv» ir zināmas ar «Conficker» inficēto ierīču IP adreses. Informācija par tām tiek nodota Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem, kas savukārt zina, kam pieder kura IP adrese, un informē gala lietotāju par esošo problēmu.

«Lai arī klients tiek informēts par problēmu un viņam ir iespēja sazināties ar «Cert.lv» un saņemt detalizētu informāciju, kā no «Conficker» atbrīvoties, tas netiek darīts. Cilvēks saņem informāciju, pieņem zināšanai, noignorē to un turpina būt inficēts,» skaidroja Teivāns.

«Esam sasnieguši kritisko punktu, jo tik vecas infekcijas un tādā daudzumā nav pieļaujamas, tāpēc no nākamā gada mēģināsim stingrāk vērsties pret inficēto ierīču turētājiem likumā noteiktajās robežās. Kā viens no variantiem varētu būt IP adreses bloķēšana, piemēram, uz 24 stundām. Cerams, ka tas būs motivators cilvēkiem sakopt savu kibervidi un padarīt Latvijas kibervidi tīrāku,» pauda «Cert.lv» pārstāvis.

LETA jau vēstīja, ka visbiežākais kiberincidents pērn saistīts ar «Conficker» vīrusu - no «Cert.lv» kopumā reģistrētajiem un apstrādātajiem 606 956 zemas prioritātes kiberincidentiem šis teju desmit gadus vecais vīruss reģistrēts 95 783 reizes. «Conficker» ir stabils līderis arī šī gada statistikā par gada pirmajiem trīs ceturkšņiem.

Par zemas prioritātes incidentiem informācija tiek saņemta no sensoriem, kas informē par inficētajām iekārtām, kas kļuvušas par robotu tīklu sastāvdaļām un izsūta mēstules.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu