Seši soļi drošai saziņai internetā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn uzbrukumi digitālajā vidē pasaulē auguši par 38%, un iespējamība tikt apzagtam digitālajā vidē ir 20 reižu lielāka, nekā uz ielas. Lai pasargātu savus privātos un darba datus, Digitālās drošības alianse informatīvajā kampaņā «Mirklis pirms klik» atgādina drošības pamatlietas, ko ieteicams ievērot ikvienam interneta lietotājam.

1. Izmanto drošas paroles

Kā atklāj pētījums*, katram trešajam datoram un mobilajam telefonam nav paroles - tādējādi to saturs, tostarp piekļuve darba e-pastam, ierīces pazaudēšanas vai nozagšanas gadījumā var būt brīvi pieejams jebkuram. Paroles jārada ievērojot to veidošanas un pārvaldīšanas principus, tām jābūt atšķirīgām dažādām vietnēm, tās nedrīkst dot citiem, kā arī ieteicams izmantot pārvaldīšanas programmas, piemēram, 1Password, KeePass u.c.

2. Atjauno antivīrusu un citas programmatūras

Tikai katrs desmitais vienmēr atjaunina programmatūru, bet katrs trešais nezina, kur datorā apskatīties, vai antivīrusam ir jaunākā versija. Labākais veids, kā aizsargāties pret ļaunatūru, ir uzstādīt uzticamu antivīrusu no labi zināmiem ražotājiem un to regulāri atjaunināt, jo jauninājumi nāk kopā ar tā sauktajiem ielāpiem drošības caurumiem.

3. Izvērtē e-pastā un citviet saņemto informāciju

Apdraudējumi var gadīties katru dienu - inficēts e-pasta pielikums, kas tiek atvērts datorā un izplatās iekštīklā, inficēts ārējo datu nesējs, kas tiek pievienots darba datoram un sabojā to u.tml. apdraudējumi. Tāpēc vienmēr lieti noder «mirklis pirms klik» - būt piesardzīgiem un nevērt anonīmus vai viltus e-pastus un saites.

4. Veido rezerves kopijas

Izspiedējvīruss spēj noslēpties teju jebkurā vietā - e-pasta pielikumā, saitē vai nedrošā vietnē. Ir bijuši gadījumi, kad vīrusu piegādā ļaundaru pārņemtas vietnes, un lietotājam nekas nav jādara, lai savlaicīgi neatjaunināts dators tiktu inficēts un tajā esošie faili šifrēti. Zudušus datus vislētāk un ātrāk var atjaunot ar rezerves kopijām, kas glabājas citos datu nesējos, izmantojot mākoņpakalpojumus, failu uzglabāšanas vai ārējo disku iespējas.

5. Pievērs uzmanību http:// un https://

Sensitīvu datu apmaiņai starp gala iekārtām internetā tiek lietota šifrēšana, par ko norāda «https» vietnes adreses lodziņā. Tas gādā par klientu datu drošību no klienta iekārtas līdz pat serverim, piemēram, izmantojot internetbanku.

6. Izmanto šifrētu bezvadu internetu

Drošāki ir tie publiskie WiFi tīkli, kuri pirms pieslēgšanās internetam prasa papildu autorizāciju (piemēram, bezmaksas WiFi Rīgas lidostā). Riskam ir pakļauti tie lietotāji, kuri pieslēdzas kādam publiskam tīklam, kas neprasa papildu autorizāciju (piemēram, nelieli uzņēmumi, kafejnīcas u.tml.), un cilvēki šo pieslēgumu izmanto konfidenciālu darba vai tml. datu pārsūtīšanai.

Lai ikviens varētu pārbaudīt savus digitālās drošības paradumus, alianse izveidojusi testu, ko iespējams aizpildīt www.edrosiba.lv sadaļā «Digitāli drošs uzņēmējs». Testā atrodami kontroljautājumi par mūsdienu darbinieka pamatprasībām, izmantojot digitālo vidi.

Digitālā drošības alianse kopā ar Latvijas Komercbanku asociāciju, DEAC, CERT.LV un citiem partneriem uzsākusi informatīvo kampaņu «Mirklis pirms klik», kuras mērķis ir vērst Latvijas biznesa vadītāju uzmanību uz darbinieku digitālās drošības prasmēm, kas ir lielākā uzņēmumu drošības ievainojamība. Turklāt kampaņas ietvaros alianse ir radījusi Digitālās drošības prasmju meistarklasi uzņēmumiem - klātienes apmācības, kas palīdzēs apgūt digitālās drošības pamatprasmes, klasificēt datus, kā arī izveidot darbinieku personīgo digitālās drošības plānu.

Digitālā drošības alianse ir 2016.gadā dibināta biedrība, kas apvieno valsts institūcijas, nevalstisko sektoru un uzņēmumus ar mērķi izglītot sabiedrību un uzņēmējus par digitālās drošības jautājumiem, veicināt pārdomātu rīcību digitālajā vidē, kā arī stiprināt sabiedrības un valsts digitālo drošību. Vairāk par digitālās drošības jautājumiem var uzzināt www.edrosiba.lv.

*Gemius interneta lietotāju pētījums veikts 2016.gada septembrī, aptaujājot 545 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu