Dators var tikt lietots, lai pelnītu ar kriptonaudas ģenerēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Oktobra beigās parādījās jauna kriptovalūta Zcash. Izstrādātāji to uzskata par drošāku Bitcoin alternatīvu. Drīz pēc izlaišanas Zcash monētu cena strauji pieauga, kam sekoja Zcash ģenerēšanai datoros izmantotās lietotnes instalēšanas biežuma kāpums. Daudzos gadījumos šī lietotne tika nomaskēta par kaut ko citu un lietotāji nezināja, ka tā ļauj noziedzniekiem izmantot viņu datoru Zcash ģenerēšanai.

Viena no galvenajām uz blokķēdi balstīto valūtu īpašībām ir to spēja radīt jaunu naudas vienumu (jeb monētu), izmantojot to datoru datošanas jaudu, kuros ir instalēta specializēta ģenerēšanas programmatūra. Tajā pašā laikā saskaņā ar blokķēdes koncepciju, jo vairāk monētu ir saražots, jo vairāk laika un datošanas jaudas ir nepieciešams jaunas monētas izveidei.

Piemēram, 2009. gadā, kad tika izlaista pirmā zināmā un vispopulārākā kriptonauda Bitcoin, entuziastam ar vidējas veiktspējas PC pietiktu ar pāris dienām, lai saģenerētu tūkstošiem monētu. Pašlaik vajadzētu tūkstošiem gadu, ļoti lielu datošanas jaudu un daudz elektroenerģijas, lai uzģenerētu tikai vienu monētu. Taču tas neattiecas uz dažām alternatīvajām uz blokķēdi balstītajām kriptovalūtām, piemēram, Zcash.

Tieši tāpat kā bitkoinus 2009. gadā

pašlaik ir samērā viegli ģenerēt Zcash, jo šī valūta ir parādījusies tikai pirms dažiem mēnešiem un līdz šim nav saražots daudz Zcash monētu.

Tomēr, atšķirībā no Bitcoin, Zcash cena sāka krasi palielināties gandrīz no paša sākuma. Kādubrīd monētas cena bija 10 tūkst. USD.

Kriptovalūta

Protams, tas ir padarījis Zcash ļoti pievilcīgu kibernoziedzniekiem. Sekojot līdzi Zcash ietekmei uz pagrīdes tirgu, Kaspersky Lab pētnieki

konstatēja vismaz tūkstoš datoru, kuros darbojas ģenerēšanas programmatūra, kas spēj ražot Zcash.

Programmatūra tika slēpta, bieži vien tā bija nomaskēta par uzdevumu pārvaldnieka rīkiem, un noziedznieki caur torentiem izplatīja Zcash ģenerēšanas lietotnes pielikuma veidā bezmaksas vai pirātiskai programmatūrai. Lietotāji brīvprātīgi instalē šīs programmas, nezinot palaistās lietotnes patieso uzdevumu. Novembrī apzinātie PC saražoja Zcash naudu ar 6 tūkst. USD tīrās peļņas nedēļā noziedzniekiem, kuri pārvalda šīs programmatūras.

«Problēma rodas tāpēc, ka ģenerēšanas programmatūra pati par sevi nav ļaunprogrammatūra un vairums drošības līdzekļu piegādātāju to pieskaita pie tīrām programmatūrām. Agrāk mēs jau esam novērojuši, kā tā dēvētie ģenerēšanas robottīkli — inficētu datoru tīkli, kas instalē ģenerēšanas programmas, — izmanto upuru PC jaunu bitkoinu ražošanai. Laika gaitā Bitcoin ģenerēšanas process ir kļuvis veltīgs ārkārtīgi lielā laika un resursu patēriņa dēļ, kas ir nepieciešams, lai iegūtu kaut daļiņu bitkoina, un ģenerēšanas robottīkli izzuda. Sensacionālā Zcash palaišana var izraisīt šāda veida robottīklu atdzimšanu,» sacīja Kaspersky Lab Starptautiskās pētniecības un analīzes grupas galvenais drošības eksperts Aleksandrs Gostevs.

Ģenerēšanas programmatūras lejupielādei PC nav katrā ziņā būtiski jāietekmē lietotāja dati, taču tā noteikti paaugstina datora patērētās enerģijas līmeni, kas nozīmē lielākus elektrības rēķinus. Citas sekas ir

lielā slodze uz RAM atmiņu, jo ģenerēšanas programmatūra patērē līdz 90 % pieejamās atmiņas,

kas izraisa ievērojamu darbības palēnināšanos.

Lai aizsargātu PC pret izmantošanu par Zcash vai jebkuras citas kriptonaudas ģenerēšanas rīku, lietotājiem ir ieteicams pārbaudīt, vai viņu drošības risinājums spēj konstatēt un bloķēt legālu programmatūru, lai tā netiek izmantota kaitīgiem mērķiem. Kaspersky Lab izstrādājumos šī funkcija ir ietverta, un to var ieslēgt sadaļā «Threats and Exclusion settings».

Programmatūru, ko noziedznieki izmanto Zcash ģenerēšanai lietotāju datoros, līdz šim atklāta ar šādiem noteikšanas nosaukumiem:

RiskTool.Win64.BitCoinMiner.bez;

RiskTool.Win64.BitCoinMiner.bfa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu