Latvijas iedzīvotāji izrāda salīdzinoši mazākas rūpes par savu datu drošību internetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas iedzīvotāji, salīdzinot ar pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu respondentiem, izrādījuši mazākas rūpes par savu datu un informācijas drošību internetā, liecina jaunākās «Eirobarometra» aptaujas rezultāti.

Kā liecina aptaujas dati, 57% Latvijā aptaujāto norādījuši, ka viņiem ir ļoti nozīmīgi, ka datorā, telefonā, vai planšetdatorā pieejamā informācija, tostarp bildes un kontaktinformācija, pieejama tikai ar viņu atļauju. ES aptaujātajiem iedzīvotājiem šis jautājums ir daudz svarīgāks - 78% norādījuši, ka datu pieejamība ir ļoti nozīmīgs faktors.

Latvijā aptaujātie arī 49% gadījumu norādījuši, ka viņiem ir ļoti nozīmīgi, ka viņu saziņa interneta vidē un arī e-pastu konfidencialitātes garantēšana. Pārējā ES aptaujāto to norādījuši 72% respondentu.

Tāpat 37% Latvijā aptaujāto kā ļoti nozīmīgu jautājumu atdzinuši to, ka instrumenti, kas monitorē viņu darbību internetā, tostarp tā dēvētie «cepumi», var tikt izmantoti tikai ar viņu piekrišanu. Salīdzinājumam, pārējā ES aptaujāto respondentu šis jautājums ir ļoti svarīgs 56% gadījumu.

Savukārt, attiecībā uz zvanu un ziņu šifrēšanas iespēju, kas nodrošina, ka tās var izlasīt tikai tās personas, kam tās domātas, 49% Latvijā aptaujāto norādījuši, ka šāda iespēja ir ļoti nepieciešama. Tikmēr 33% aptaujāto norādījuši, ka tā ir salīdzinoši nozīmīga iespēja, bet 11% aptaujāto šī iespēja nav līdz galam pieņemama. Pārējie aptaujātie norādījuši, ka šāda iespēja ir nepieņemama, vai viņiem nebija viedokļa.

Tikmēr pārējā ES šādu iespēju pilnībā atbalsta 65% aptaujāto, 25% norādījuši, ka sliecas atbalstīt, 5% sliecas neatbalstīt, bet 3% pilnībā neatbalsta šādu iespēju. Pārējie respondenti nespēja atbildēt uz uzdoto jautājumu, vai arī nezināja savu atbildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu