Cert.lv: Šogad pieaugs kiberuzbrukumu daudzveidība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Aizvadītajā gadā izplatītākais kiberapdraudējums Latvijā bija šifrējošie izspiedējvīrusi, bet šogad sagaidāms kiberuzbrukumu daudzveidības pieaugums, prognozēja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» eksperti.

Institūcijas pārstāvji pauda, ka pagājušajā gadā izplatītākais apdraudējums bija izspiedējvīrusi, no kuriem cieta gan valsts un pašvaldību iestādes, gan uzņēmēji, gan privātpersonas. «Labākajā gadījumā vīruss traucēja iestādes vai personas ikdienas darbu, bet sliktākajā, tika zaudēti dati. Vīruss radīja ievērojamus materiālos zaudējumus, jo vairākiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem nebija citas iespējas, kā atjaunot uzņēmuma datoru darbu, kā vien samaksāt izspiedējiem,» atzina eksperti, piebilstot, ka pēc viņu aplēsēm aptuveni 20% cietušo maksā izspiedējiem par datu atgūšanu.

Finansiāli apjomīgus zaudējumus uzņēmumiem pērn radīja tā sauktā «CEO krāpšana» jeb biznesa e-pasta kompromitēšana, kur vienas krāpniecības laikā radītie zaudējumi bija līdz pat vairākiem simtiem tūkstošu eiro, piebilda eksperti. Ar šo krāpšanas veidu ir ļoti grūti cīnīties, jo tas ir mērķēts uz konkrētiem uzņēmumiem. Par šādiem incidentiem tika ziņots visa gada garumā vairākas reizes mēnesī.

Runājot par tendencēm šim gadam, «Cert.lv» pārstāvji prognozēja, ka pilnveidosies uzbrukumu dažādība - vairāk tiks uzbrukts lietu interneta jeb «Internet of Things» ierīcēm un lietotnēm. Tāpat turpinās augt mobilo draudu apjoms, jo tiks pilnveidotas iespējas izkrāpt bankas datus un piekļūt naudas līdzekļiem. «Kopumā uzbrukumi kļūs sarežģītāki un vairāk tiks izmantotas pieejamās tehnoloģiskās iespējas,» uzsvēra kiberdrošības eksperti.

Viņi skaidroja, ka lietu internets ietver sevī dažādu veidu ierīces vairākās industrijās - medicīnā, ražošanā, izglītībā, sadzīvē, mājsaminiecībā. Izplatītākie uzbrukumu veidi var būt datu zādzība, piekļuves lieguma uzbrukumi citām sistēmām, «haktīvisms». Lietu interneta apgūšana arī ievērojami samazinās patērētāju privātuma iespējas, jo pārāk daudzas iekārtas novēro, klausās, ieraksta un apkopo lietotāja darbības.

«Cert.lv» par savām 2017.gada prioritātēm ir izvēlējies mobilo incidentu izpēti un lietu interneta iekārtu drošību.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu