Lietu interneta bīstamību var novērst, ievērojot vairākus noteikumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BEBETO MATTHEWS / TT NYHETSBYRÅN

Viens no kibernoziedznieku iekārojamākajiem mērķiem šogad būs lietu interneta ierīces, kas kļūst arvien populārākas, brīdina drošības eksperti. Antivīrusu programmu «eScan» izstrādātāji skaidro, kādu bīstamību lietotājiem var radīt viedpulkstenis vai viedais sporta asistents.

Par savu ievainojamību lietu internets atgādināja pagājušā gada oktobrī – liels daudzums viedierīču tika apvienots lielā digitālā armijā un tās izmantotas kibernoziedznieku sarīkotā DDoS uzbrukumā, kura dēļ kādu laiku nedarbojās tādas populāras interneta vietnes kā «Amazon», «Twitter», «Reddit», «Spotify» un «PayPal».

«Viss, kas ir pieslēdzams internetam, pat ja neuzkrāj nekādus medicīniska rakstura datus kā veselības stāvokļa asistenti, var radīt apdraudējuma risku lietotājam. Pērn redzējām ne vienu vien piemēru, kā hakeri saviem mērķiem izmantoja neaizsargātas viedierīces. Lietu interneta izmantošana uzbrukumiem nav jauna tehnoloģija, vienkārši ir palielinājies ievainojamo ierīču daudzums,» tā situāciju komentē «eScan» antivīrusu programmu izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» pārdošanas vadītājs Deivids Pelenis.

Vislielāko apdraudējumu lietotājiem rada neaizsargātas ierīces – hakeri, kas izmanto DDoS uzbrukumus, bieži ielaužas viedierīcēs, vienkārši izmantojot populārākās pieslēgšanās kombinācijas, piemēram, «admin» – «admin».

Kā norāda drošības eksperti, lietu interneta apdraudējumu var samazināt tikai tad, ja īsteno pienācīgus drošības pasākumus. Lietotājiem vajadzētu nomainīt ierīču, piemēram, interneta maršrutētāju vai videokameru, rūpnīcas iestatījumos paredzētās noklusējuma paroles pret viņu pašu izdomātām jaunām un daudz sarežģītākām parolēm. Ja ierīce netiek lietota, ieteicams to izslēgt. Ja ierīcei ir citi pieslēgšanās protokoli, kurus lietotājs neizmanto, tos arī ieteicams atslēgt.

Tāpat ir vērts pārdomāt, cik daudz personīgās informācijas jūs vēlaties uzticēt viedpulkstenim vai veselības asistentam, kādiem e-pasta vai sociālo tīklu kontiem to piesaistīt, vai ļaut ierīcei paziņot statusa izmaiņas u.t.t.

«Būtībā lietu interneta ierīces nav datori, kuros varētu instalēt antivīrusu programmu. Taču sliktā ziņa ir tā, ka šajās ierīcēs ir iespējams ielauzties un tās izmantot ļaunprātīgiem mērķiem,» atzīst D.Pelenis.

Cits apdraudējums, kuru var radīt viedierīces, saistīts ar lietotāja privātuma pārkāpumiem. Personas dati, kas saistīti ar lietotāja veselību, sportošanas vai dzīvesveida paradumiem, var tikt izmantoti krāpniecībā vai gatavojot mērķētus uzbrukumus.

«Ja saņemat e-pastu, kurā tiek norādīts, ka pārāk maz sportojat, blakus norādīts jūsu veselības asistenta modeļa nosaukums un sniegti reāli jūsu dzīvesveida dati, piemēram, cik liela bijusi jūsu aktivitāte pagājušajā nedēļā – cik liela ir ticamība, ka jūs neuzklikšķināsiet uz zemāk norādītās saites ar jums atsūtīto it kā īpašo piedāvājumu? Ko paslēpt šajā saitē – tas jau ir hakeru fantāzijas ziņā. Saite var vest gan uz kaitnieciskas programmas lejupielādi, gan uz ļaundabīgu vietni,» skaidro «Baltimax» pārstāvis.

Viedierīces var radīt riskus ne tikai lietotājiem, bet arī uzņēmumiem. «eScan» drošības eksperti iesaka uzņēmējiem vairāk uzmanības veltīt aizsardzībai pret DDoS uzbrukumiem un vairāk ierobežot uzņēmuma tīklam piekļūstošo lietotāju tiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu