Finansiālo kibernoziegumu upuriem ir grūti atgūt visu zaudēto naudu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOEL CARRETT / AAP

Katru gadu tūkstošiem interneta lietotāju cieš no kibernoziegumiem, kas iztukšo viņu kabatas. Kaspersky Lab pētījums atklāj, ka vairāk nekā puse (52 %) interneta lietotāju, kuru nauda ir nonākusi kibernoziedznieku rokās, ir atguvusi tikai daļu vai vispār nav atguvusi nozagtos līdzekļus.

Pieaugot patērētāju finanšu tiešsaistes apdraudējumu daudzveidībai un sarežģītībai, krāpšanas, identitātes zādzību un uzlaušanas internetā radītie zaudējumi tagad sasniedz daudzus miljardus gadā. Tā kā par daudziem gadījumiem netiek ziņots, patiesās izmaksas varētu būt ievērojami lielākas.

Pētījums parāda, cik dārgi šie uzbrukumi izmaksā interneta lietotājiem un cik ienesīgi tie ir kļuvuši kibernoziedzniekiem. Vidēji interneta lietotāji uzbrukumā zaudē 476 USD, un desmitdaļa aptaujāto sacīja, ka viņu zaudējumi pārsniedz 5000 USD.

Vairums interneta lietotāju sacīja, ka viņi veic finanšu darījumus internetā (81 %), un nedaudz mazāk par pusi (44 %) glabā finanšu datus savās pievienotajās ierīcēs. Jo vairāk lietotāju izmanto internetu savu finanšu pārvaldībai, jo vairāk kibernoziedznieku meklē iespējas iedzīvoties, tāpēc lietotājiem ir svarīgi ieviest stipru interneta drošību sevis un savas naudas aizsardzībai. Tomēr tikai 60 % interneta lietotāju aizsargā visas savas ierīces.

Iespējams, attieksmi pret drošību internetā ietekmē lietotāju maldīgie uzskati, ka zaudētā nauda viņiem tiks automātiski atdota atpakaļ. Gandrīz puse (45 %) norāda, ka viņi domā — bankas bez jebkādām problēmām atlīdzinās viņiem par finansiālajiem kibernoziegumiem, taču aptauja liecina, ka vairāk nekā puse (52 %) cietušo nav saņēmusi atpakaļ visu nozagto naudu.

«Kibernoziedznieki nepārtraukti meklē jaunus veidus, kā izmantot un apkrāpt patērētājus, tāpēc ir svarīgi, lai interneta lietotāji vienmēr būtu modri,» saka Kaspersky Lab Pret ļaunprogrammatūru pētniecības grupas vadītājs Vjačeslavs Zakorževskis. «Kibernoziedznieki var veikt finansiālus noziegumus, izmantojot ļaunprogrammatūras, pikšķerēšanu un daudz ko citu. Nedomājiet, ka jūs vienmēr saņemsit atpakaļ visu naudu, ja būsit kļuvis par upuri un jums būs nozagti līdzekļi. Vislabākais veids, kā pasargāt savas finanses tiešsaistē, ir nodrošināt, lai jūs nekļūtu par upuri, un tam mēs iesakām specializētu programmatūru, kas aizsargā jūsu identitāti un kibernoziedzniekiem neaizsniedzami glabā konfidenciālus datus.

Materiāls tapis sadarbībā ar Kaspersky Lab

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu