Jūs pat nespējat iedomāties, ko «Facebook» zina par katru no mums!

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Datu analīzes speciāliste Vikija Boikinsa noskaidrojusi informāciju, ko «Facebook» zina par katru no mums. Kā vēsta «Postimees», datu analīzes speciāliste publicējusi iegūto informāciju un norādījusi, kas sociālā tīkla lietotājiem būtu jāzina par savu publicēto informāciju «Facebook».

1. Katra jūsu rīcība

Visi dati, kurus ievadāt «Facebook», saglabājas tur uz visiem laikiem. Publicētie ieraksti, apmeklētie pasākumi, visi jūsu «laiki» un ieteikumi draugiem («šēri»), ziņas, video - tas viss glabājas «Facebook» serveros.

Bez tā «Facebook» atceras, no kādām ierīcēm esat apmeklējuši savu profilu, kad un ko esiet pievienojuši vai izņēmuši no sava draugu saraksta, kā arī citas tehniskas detaļas.

2. Dzēstie ieraksti

Ja arī esat izdzēsuši kādu komentāru vai ierakstu, tas uz visiem laikiem paliks «Facebook» serveros.

3. Neuzrakstītie ieraksti

Pats dīvainākais - «Facebook» atceras pat to, ko esat ierakstījuši jauna ieraksta laukā un neesat publicējuši. Teksts, kurš dzēsts, arī paliek serveros.

4. Netieša informācija par jums

«Facebook» analizē jūsu darbības, kā arī draugu darbības, lai sastādītu tādu kā lietotāja alternatīvo profilu - tādējādi sociālais tīkls ievāc datus par to, kādas valodas saprotat, par kādām precēm interesējaties, kur atrodaties un tamlīdzīgi.

5. Mājaslapu apmeklēšana

«Facebook» seko, kuras mājaslapas apmeklējat, spiežot uz linkiem, kas atrodami ziņu lentē vai reklāmās. Pat ja arī iziesiet no «Facebook» profila un turpināsiet sērfot internetā, «Facebook» centīsies izsekot jūsu rīcībai ar sīkdatņu (cookies) palīdzību.

6. Panorāmas video

Sociālais tīkls atceras, uz kuru pusi skatāties 360 grādu (panorāmas) video, un nodod šo informāciju video autoriem.

7. Jūsu seja

Ja kāds jūs atzīmē fotogrāfijās, «Facebook» to ieraksta savā datubāzē, lai ar lielāku precizitāti noteiktu jūsu seju jaunos foto.

Ko darīt, ja jums tas viss nepatīk? Boikinsa sastādījusi septiņus noteikumus, kuriem jāseko katram, kurš vēlētos ierobežot «Facebook» iespējas piekļūt jūsu datiem.

- Nepublicējiet pārāk daudz personiskas informācijas

- Nepublicējiet savu bērnu fotogrāfijas, it īpaši tādā vecumā, kad nevar viņiem paprasīt atļauju

- Izejiet no sava profila laikā, kad jums nav vajadzīgs «Facebook». Sociālā tīkla lietošanai tiek ieteikts lietot atsevišķu interneta pārlūku.

- Izmantojiet reklāmu bloķētājus.

- Nelietojiet «Facebook» (it īpaši ziņapmaiņas aplikāciju), lai organizētu politiskus pasākumus.

- Neinstalējiet «Facebook» un «Messenger» aplikācijas savā telefonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu