Cert.lv: Pērnā gada nogalē kiberuzbrucēji rūpīgāk gatavojās uzbrukumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Aizvadītā gada ceturtā ceturkšņa informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu raksturīgākā iezīme bija kiberuzbrucēju rūpīga gatavošanās pirms uzbrukuma veikšanas, teikts IT drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» darbības pārskatā par 2016.gada 4.ceturksni.

Kā teikts pārskatā, šajā laika periodā tika novērots lielāks mērķētu uzbrukumu apjoms, kuros uzbrucēji bija veikuši priekšizpēti un noskaidrojuši uzņēmuma vai iestādes vadītāju, kura vārdā izsūtīt krāpniecisku e-pastu, kā arī noskaidrojuši uzņēmuma vai iestādes grāmatvedi un tā e-pastu, kam krāpniecisko sūtījumu adresēt.

Tāpat pārskata periodā tika novērota intensīva šifrējošā izspiedējvīrusa «Locky» izplatīšanas kampaņa, kurā bija arī vairāki cietušie gan no uzņēmumu, gan privātpersonu vidus.

Līdz šim nebijis notikums bija lietu interneta robotu tīkla veiktais masīvais izkliedētās pakalpojumatteices jeb DDoS uzbrukums, kurš uz dažām stundām padarīja nepieejamas daudzas populāras globālā tīmekļa vietnes.

Latvijā tika identificēti vairāki simti ievainojamu iekārtu, kas varētu būt daļa no 100 000 inficēto iekārtu, kas piedalījās pirmajā globālajā lietu interneta uzbrukumā.

Pārskata periodā «Cert.lv» reģistrēja un apstrādāja 677 augstas prioritātes incidentus un 255 184 zemas prioritātes incidentus, kā arī par IT drošību izglītoja 3295 cilvēkus, iesaistoties 47 izglītojošos pasākumos, ievietoja 30 jaunas ziņas vietnē «Cert.lv», piedalījās 11 radio pārraidēs un deviņos televīzijas sižetos.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu