Cukerbergs redz Facebook kā «globālās kopienas» veidotāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stephen Lam / REUTERS

Sociālo mediju tīkla «Facebook» dibinātājs Marks Cukerbergs piedāvājis savu redzējumu par šo sociālo tīklu kā globālo kopienu veidojošu spēku laikā, kad aizvien vairāk cilvēku ir vīlušies politiskajās institūcijās.

6000 vārdu garajā ierakstā savā «Facebook» lapā viņš paziņojis, ka sociālais tīkls var kalpot par tiltu, lai apvienotu cilvēku, kuri saskaras ar politisku šķelšanos un antiglobalizācijas noskaņojumu.

Esejā, kas publicēta bez brīdinājuma un jau nosaukta par «manifestu», piedāvāts detalizēts, ideālistisks redzējums par pasaulē lielākā sociālā tīkla lomu, kas ietu krietni tālāk par Cukerberga bieži pieminēto «pasaules savienošanu».

«Šādos laikos vissvarīgākā lieta, ko mēs, «Facebook», varam darīt, ir izstrādāt sociālo infrastruktūru, lai dotu cilvēkiem varu veidot globālu kopienu, kas darbojas mūsu visu labā,» viņš raksta.

Ierakstā ar nosaukumu «Veidojot globālo kopienu», Cukerbergs norāda, ka sociālajam tīklam ar 1,8 miljardiem lietotāju vajadzētu piedalīties cilvēku dzīvju uzlabošanā.

«Šodien es vēlos koncentrēties uz pašu svarīgāko jautājumu - vai mēs veidojam tādu pasauli, kādu vēlamies?» viņš raksta.

«»Facebook» iestājas par mūsu tuvināšanu un globālas kopienas veidošanu. Kad mēs sākām, šī doma nebija pretrunīga (..), tomēr tagad visur pasaulē ir cilvēki, kurus globalizācija ir pametusi novārtā, un kustības par aiziešanu no globālajiem sakariem,» atzīst Cukerbergs.

«Facebook» dibinātājs norāda, ka cilvēki visā pasaulē saskaras ar tādiem «aizvien globālākiem» draudiem kā terorisms, dabas katastrofas, slimības, bēgļu krīzes un klimata pārmaiņas, kam «vajadzīgas koordinētas atbildes no visas pasaules skatu punkta».

Cukerbergs uzsver, ka nevalstiskās organizācija ir maz darījušas, lai risinātu šīs problēmas visas pasaules mērogā. Viņš arī piebilda, ka licis «Facebook» ieguldīt lielākus resursus šo vajadzību apmierināšanā.

«Es ceru, ka vairāk mūsējo ieguldīs mūsu enerģiju, veidojot ilgtermiņa sociālo infrastruktūru, lai apvienotu cilvēci,» raksta Cukerbergs.

«Visas atbildes uz šiem jautājumiem nenāks no «Facebook», bet es uzskatu, ka mums var būt nozīme,» viņš piebilst.

Cukerbergs, kurš pēdējos mēnešos ieņēmis aktīvāku lomu pilsoniskajos jautājumos, 2015.gadā paziņoja, ka kopā ar savu sievu Priscillu Čanu filantropiskiem nolūkiem ziedos 99% no viņu «Facebook» bagātības, kas tiek lēsta 45 miljardu dolāru apmērā.

Pērn Čanas un Cukerberga iniciatīva solīja ziedot trīs miljardus dolāru nākamās desmitgades laikā slimību apkarošanas izpētei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu