Šodien Latvijā lems par globālā interneta nākotni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šodien Latvijā noritēs Eiropas augstākā līmeņa domēna vārdu padomes CENTR ģenerālā asambleja, kuras dalībnieki spriedīs par globāliem interneta drošības, privātuma un datu aizsardzības jautājumiem, kā arī domēnu stabilitātes stiprināšanas risinājumiem. Kopīgi tiks meklēti jauni attīstības ceļi drošākai interneta lietošanai visā pasaulē.

Par to TVNET informēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa (NIC) sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Riņķis.

CENTR (Council of European National Top level domain Registries) ir organizācija, kura apvieno Eiropas valstu augstākā līmeņa domēna vārdu reģistru uzturētājus (tādus kā «.lv», «.ee», «.uk», «.be» u.c.). Tās uzdevums ir sekmēt pieredzes un informācijas apmaiņu starp biedriem. Taču, lai arī organizācija galvenokārt fokusējas uz Eiropu, tās biedri pārstāv arī citus reģionus, kā, piemēram, Irānu, Kanādu vai Japānu.

Šodien asambleja pulcē vairāk nekā 30 Eiropas nacionālo augstākā līmeņa domēnu reģistru vadītājus, kā arī pārstāvjus no interneta un globālās domēna vārdu politikas izstrādes un koordinēšanas jomas nozīmīgākajām organizācijām ICANN un ccNSO. Tādēļ aplūkojamo jautājumu loks arī šajā sanāksmē skars ne tik daudz lokālā mērogā Latviju vai pat Eiropu, bet gan interneta sabiedrību kopumā.

Šīs asamblejas ietvaros dalībnieki noklausīsies jaunumus un atskaites par paveikto, apspriedīs jaunākos kiberapdraudējumus un sadarbību kiberdrošības jomā, kā arī pārvēlēs CENTR direktoru padomes locekļus.

Par kiberdrošības situāciju mūsu valstī un Eiropā stāstīs Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadība, savukārt par mūsu nacionālā domēna «.lv» drošību un attīstību stāstīs « .lv» reģistra (NIC) vadītāja un ccNSO priekšsēdētāja Katrīna Sataki.

«Globālajā interneta pārvaldības vidē arvien biežāk izskan afrikāņu sakāmvārds: «Ja vēlaties iet ātri, ejiet vieni. Ja gribat tikt tālu, ejiet kopā.» Šāda veida sanāksmes ir veids, kā veicināt sadarbību Eiropas un starptautiskā līmenī, lai kopā sasniegtu vairāk. CENTR Ģenerālās asamblejas organizēšana ir mūsu (NIC) ieguldījums,» skaidro Katrīna Sataki, uzsverot, ka šajā ziņā visprecīzāk situāciju raksturo latviešu dzejnieka Raiņa vārdi: «Ir katram roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu iet!»

Uzziņai

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ir publiska bezpeļņas organizācija, kas, iesaistot visas ieinteresētās puses, nodrošina globālās domēna vārdu sistēmas un interneta adrešu darbības stabilitāti, sadarbības spēju un drošību. Valstu augstākā līmeņa domēnu reģistru turētājus ICANN struktūrā pārstāv ICANN orgāns ccNSO (Country Code Names Supporting Organisation), kurš apvieno lielāko daļu augstākā līmeņa domēnu reģistru turētāju un darbojas kā platforma šo reģistru turētāju sadarbībai. ccNSO padome pārstāv valstu reģistrus sarunās ar ICANN valdi, valstu valdību pārstāvjiem, ar vispārīgo domēnu (piemēram, «.com», «.org», «.info») reģistriem un lietotājiem.

CENTR (Council of European National Top level domain Registries) ir organizācija, kura apvieno Eiropas valstu augstākā līmeņa domēna vārdu reģistru uzturētājus (piemēram, tādus kā «.lv», «.ee», «.uk», «.be» u.c.).

Latvijas nacionālā augstākā līmeņa «.lv» domēna reģistra turētājs NIC (Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa) nodrošina nepārtrauktu «.lv» darbību atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem un labajai praksei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu