Darbinieku novērošana var novērst potenciālos riskus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai «Lielais brālis» jau ir kļuvis par ierastu lietu biznesā, vai nevajadzīgi vēlamies no tā atkratīties? Tādas programmatūras instalēšana, kura novēro uzņēmuma darbinieku datorus, bieži vien tiek uztverta kā viņu privātuma pārkāpums. Taču drošības eksperti uzskata, ka šādi risinājumi stiprina uzņēmuma drošības līmeni.

Lieli uzņēmumi un korporācijas lieliski zina, cik daudz kaitējuma var nodarīt darbinieku nelikumīgas darbības: slepenu dokumentu kopēšana, privāto ierīču pieslēgšana kritiskajām sistēmām utt. Pētījumu aģentūras «Orange Insights» dati liecina, ka par lielāko IT drošības apdraudējumu uzņēmumu vadītāji uzskata kiberuzbrukumus (53% respondentu) un… negodīgus darbiniekus (52%).

Pastāvīgi pieaugot bažām par iespējamiem kiberapdraudējumiem un to radītām sekām, uzņēmēji arvien vairāk investē IT drošības risinājumos, tostarp arī lietotāju novērošanas programmās. Drošības eksperti uzskata, ka tuvāko pāris gadu laikā

monitoringa programmatūra kļūs par tikpat ierastu lietu kā šobrīd plaši izmantojamās antivīrusu programmas.

«Noteikti nevaram izdarīt pieņēmumu, ka visi darbinieki ir potenciāla apdraudējuma avots. Taču jebkurā uzņēmumā var gadīties tādi cilvēki, kuru darbības var izraisīt lielus finansiālus zaudējumus. Tāpēc uzņēmējiem vienmēr ir lētāk ieviest drošības pasākumus nekā likvidēt bezatbildīgas rīcības sekas,» tā situāciju komentē «Axence» risinājumu izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» pārdošanas vadītājs Deivids Pelenis.

Par bezatbildīgu rīcību eksperti sauc ne tikai tīšas darbības, bet arī

cilvēciskās kļūdas, piemēram, darbinieks atver ļaundabīgu e-pastu un, neko sliktu nenojaušot, pamēģina atvērt pielikumā esošo dokumentu,

kurā, izrādās, slēpjas vīruss, kas zog datus. Izmantojot tīkla monitoringa programmas, IT administratori var ātrāk reaģēt uz šādiem drošības incidentiem.

«Visbiežāk darbinieki bažījas, ka darba devējs novēros katru viņu tastatūras taustiņa nospiedumu vai datorpeles klikšķi. Diezin vai tas vispār ir iespējams lielā uzņēmumā - kam gan interesē, ko šajā acumirklī raksta 30, 50 vai pat 130 darbinieku? Fiziski pat nav iespējams aptvert tik daudz informācijas vienlaikus,» atzīst D.Pelenis.

Tāpēc nevainojami strādājošie darbinieki var būt mierīgi, bet jābaidās tiem, kuriem ir ļaunprātīgi mērķi. Darbinieku monitoringa programmatūra ļauj pievērst uzmanību tiem datoriem, kuros neefektīvi tiek izmantotas darbam paredzētās programmas vai arī tiek īstenotas uzņēmumā nevēlamas vai ierobežojamas darbības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu