IT drošības eksperte: Cilvēku veselais saprāts kibervidē pieklibo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOEL CARRETT / AAP

Lai arī no daudzām problēmām kibervidē būtu iespējams izbēgt, paļaujoties uz veselo sapratu, diemžēl, atšķirībā no realitātes, kibervidē cilvēku veselais saprāts pieklibo, šodien diskusijā «Ieskats Latvijas digitālās drošības vidē» atzina informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītāja Baiba Kaškina.

Runājot par aizvadītā gada populārākajiem apdraudējumiem Latvijas kibervidē, Kaškina minēja šifrējošos izspiedējvīrusus, kas nošifrē datus un pieprasa izpirkuma maksu par to atšifrēšanu. Viņa norādīja, ka ar tiem pērn saskārušās gan privātpersonas, gan uzņēmumi. Daži spējuši atgūt datus no rezerves kopijām, bet bija arī tādi, kam nebija citu variantu, kā maksāt noziedzniekiem izpirkuma maksu.

Tāpat pērn plašumā gājusi biznesa e-pastu kompromitēšana. «Tas ir ļoti viltīgs uzbrukuma veids - uzbrucējs iefiltrējas sarakstē un gaida, kad noslēdzas sarunas starp partneriem un tad īstajā brīdī piestāda viltus rēķinu, kas tiek apmaksāts, un nauda nonāk nevis pie partnera, bet noziedzniekiem. Šādā veidā tiek zaudētas milzu summas,» skaidroja eksperte.

Pērn aktuāli bijuši arī ierastāki kiberapdraudējumi - mēģinājumi ar viltu iegūt lietotāja datus jeb pikšķerēšana, uzbrukumi mobilajām ierīcēm, kurās notiek tas pats, kas datoros - tām uzbrūk izspiedējvīrusi, banku vīrusi, viltus SMS. «Saistībā ar mobilajām ierīcēm labā ziņa ir tāda, ka līdz šim neesam redzējuši tieši Latvijai domātas kampaņas - līdz mums atnāk tikai atskaņas no citiem domātiem uzbrukumiem, tomēr ir tikai laika jautājums, kad parādīsies kāda tieši Latvijai domāta kampaņa,» prognozēja «Cert.lv» vadītāja.

Vienlaikus Kaškina uzsvēra, ka drošība kibervidē nav tik neiespējama, kā varētu likties pēc statistikas datiem par tajā notiekošajiem incidentiem. «Tik traki nav, jāpaļaujas uz veselo saprātu, diemžēl, kibervidē cilvēku veselais saprāts pieklibo. Reālajā vidē ir saprotams, ka nevajag ar biezu naudas maku staigāt pa tumšām ielām. Ja līdzīgi uzvestos arī kibervidē, situācija būtu krietni labāka,» sacīja Kaškina.

«Privātajam sektoram galvenais ir sekot līdzi veselajam saprātam, ievērot dažus IT drošības pamatprincipus un neizaicināt likteni. Tāpat cilvēkiem vajadzētu palīdzēt vienam otram, pārliecināt arī savus ģimenes locekļus, ka jāsargā ne tikai valstiski svarīgi datori, bet ikviens dators, jo ikviens dators var kļūt par ieroci un ikviena dati ir vērtīgi,» rezumēja eksperte.

Tikmēr uzņēmējus Kaškina aicināja biežāk apmācīt savus darbiniekus kiberdrošības jautājumos, jo kiberdrošība ir process, un nepietiek, ja darbinieki tiek apmācīti vienreiz - tas jādara regulāri.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijā norisinās e-prasmju nedēļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu