Drošība internetā ir jūsu atbildība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Uzņēmuma Transact Pro pārstāvis, kiberdrošības speciālists, Normunds Aizstrauts E-prasmju nedēļas ietvaros lasīja lekciju «Drošība internetā». Normunds Aizstrauts sniedza ieteikumus par drošu interneta lietošanu - finanšu drošību, identitātes zādzības riskiem, tika diskutēts par piekļuves paroļu un informācijas drošību interneta vidē.

Materiāls tapis sadarbībā ar SIA Transact Pro

«Mēs apspriedām drošības principus finanšu sfērā, kas ir aktuāla tēma visiem interneta lietotājiem,»- tā Normunds Aizstrauts.

Lekcijas laikā tika izteiktas rekomendācijas par tēmām- kā izvēlēties drošu paroli un autentifikācijas veidu; kā savlaicīgi atjaunināt drošības sistēmas, programmas un aplikācijas; nepieciešamību apdomīgi apsvērt ar kādu informāciju dalāties sociālajos tīklos; cik svarīgi ir uzmanīgi apieties ar nezināmiem resursiem, piemēram, mājas lapām, e-pastiem u. tml.

«Īpaši nepieciešams pievērst uzmanību savai finanšu drošībai internetā. Drošība balstās uz pieciem galvenajiem nosacījumiem- droša autentifikācija, droša un unikāla parole, «tīras» iekārtas (programmatūra bez vīrusiem), nepieciešams pēc iespējas mazāk lietot apšaubāmus resursus, kā arī prātīgi izvērtēt kādu informāciju publicējat par sevi internetā,» uzsvēra Normunds.

Arvien svarīgāku daļu mūsu dzīvēs ieņem sociālie tīkli. Šajā sakarā ieteicams vērīgāk padomāt pie tā, kādu informāciju un datus mēs publicējam. Der atcerēties, ka internetā nav pogas «dzēst». Nevajadzētu dalīties ar jūtīgu informāciju (piemēram, atrašanās vietu, adresi, dzimšanas datumu), lai nedotu iespēju savu identitāti izmantot ļaunprātīgiem nolūkiem.

Apmeklētāji interesējās par mūsdienu tehnoloģiju iespējām izsekot lietotāju uzvedībai un vēlmēm, kā arī cik drošas ir šīs sistēmas pašiem lietotājiem. Piemēram, ziņojumi viedtālrunī par satiksmes plūsmu darba dienas beigās un atgādinājumi par to, ka tuvojas avio lidojums. Speciālists stāsta, ka šādas sistēmas ir izveidotas klientu ērtībai, kā arī atgādina, ka vienmēr ir jāizvērtē interneta vietnes un programmas, kurām jūs dodat atļauju izsekot jūsu atrašanās vietai un interesēm. «Jums pašiem nepieciešams noteikt balansu starp ērtību un jūsu drošību,» atzīmēja Normunds Aizstrauts.

No 27. marta līdz 2. aprīlim visā Latvijā norisinājās E-prasmju nedēļa, ko organizē Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu