Cisco: Kibernoziedznieki atgriežas pie «klasiskajiem» kiberuzbrukumu paņēmieniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Liels izmantoto kiberdrošības produktu skaits, to vājā saderība un labi apmācītu drošības speciālistu trūkums rada plaisas kiberaizsardzības sistēmās, kas ļauj kibernoziedzniekiem sasniegt savus mērķus arī ar tādiem «klasiskiem» paņēmieniem, kā kaitīgā reklāmprogrammatūra vai surogātpasts, teikts tehnoloģiju uzņēmuma «Cisco» desmitajā ikgadējā drošības ziņojumā.

Ziņojumā, kurā apkopoti 3000 uzņēmumu informācijas tehnoloģiju (IT) direktoru viedokļi, kā galvenie izaicinājumi kiberaizsargu cīņā ar nebeidzamo kibernoziedzības attīstību minēti drošības budžeta ierobežojumi, vāja sistēmu saderība, kā arī labi apmācītu drošības speciālistu trūkums. Tāpat tika atklāts, ka 65% uzņēmumu lieto no sešiem līdz 50 dažādiem kiberdrošības produktiem, kas palielina drošības caurumu varbūtību.

To saprot arī otra puse - kibernoziedznieki, kas pēdējā laikā atgriezušies pie tādiem «klasiskiem» kiberuzbrukumu paņēmieniem, kā kaitīgā reklāmprogrammatūra vai surogātpasts, to apjomam sasniedzot 2010.gada līmeni. Ziņojumā teikts, ka surogātpasts veido 65% no visiem e-pastiem.

Kiberaizsardzību aizvien nevar novērtēt par zemu - tie uzņēmumi, sākot no lieliem, līdz maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas pērn piedzīvojuši sekmīgus kiberuzbrukumus, pēcāk saskārušies ar iekšējo procesu problēmām, kā arī zīmola reputācijas kritumu un klientu zudumu. Pie tam, 30% uzņēmumu piedzīvojuši ievērojamus zaudējumus, zaudējot apmēram piekto daļu no klientiem un ieņēmumiem, nerunājot par zaudētajām biznesa iespējām un citiem grūtāk saskaitāmiem zaudējumiem.

Runājot par pozitīvo, «Cisco» pārstāvji uzsver, ka pērn izdevies samazināt apdraudējuma atklāšanas laiku no 2016.gada sākumā esošajām 14 stundām līdz sešām stundām. Jo mazāks apdraudējuma atklāšanas laiks, jo īsāku laiku kibernoziedznieki var darboties uzņēmuma sistēmās neviena nepamanīti, līdz ar to, tiek nodarīts mazāks kaitējums.

«Cisco» ikgadējais kiberdrošības ziņojums iznāk jau desmit gadus un apskata aktuālākos kiberdrošības jautājumus un tendences.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu