Facebook izstrādā «domu lasīšanas mašīnu»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Ikgadējo divu dienu konferenci F8 pasaulē populārākais sociālais tīkls Facebook trešdien noslēdza ar nākamās desmitgades plānu izziņošanu. Atbilstoši tiem Facebook tuvākajos gados prāvus līdzekļus investēs savienojamības, mākslīgā intelekta, kā arī virtuālās un paplašinātās realitātes tehnoloģiju attīstīšanā. Visinteresantākā kompānijas iecere tai pašā laikā varētu būt vēlme izstrādāt tiltu starp cilvēka smadzenēm un internetu, lai, drukājot komentārus sociālajā tīklā, nebūtu jānodarbina pirksti; lai pietiktu vien domāt par komentāra saturu un tas uzdrukātos pats.

Kad šāda smadzeņu-datora saskarnes tehnoloģija būs izstrādāta, tā dos iespēju lietotājiem savu pieredzi paplašinātajā un virtuālajā realitātē kontrolēt, izmantojot pašu smadzenes, nevis atsevišķu ekrānu, raksta International Business Times.

«Mēs izstrādājam sistēmu, kas cilvēkiem dos iespēju drukāt tekstu ar domām. Proti, mums ir padomā izstrādāt mēmās balss sistēmu, kas spētu drukāt 100 vārdus minūtē, lasot informāciju tieši no smadzenēm. Tas ir piecreiz ātrāk, nekā cilvēks spēj drukāt, izmantojot viedtālruņa tastatūru,» Facebook trešdien rakstīja savā blogā.

«Mūsu smadzenes ik sekundi rada tādu datu plūsmu, kas atbilst četrām augstas izšķirtspējas (HD) filmām. Lielākā problēma ir tā, ka šos datus uz āru paust var tikai vārdiem un ar šo metodi datu plūsmas ātrums ir tāds pats kā astoņdesmito gadu modemam. Mēs vēlamies šo tehnoloģiju attīstīt par plaša patēriņa produktu, jo, piemēram, pat tik vienkārša iespēja, kā starp JĀ un NĒ izvēlēties ar domu spēku, navigēšanu paplašinātajā realitātē padarītu krietni dabiskāku,» pēc trešdienas paziņojuma sacīja Facebook dibinātājs un vadītājs Marks Cukerbergs.

Prezentācijas pasākumā Facebook atklāja, ka tā rīcībā ir 60 inženieru komanda, kas patlaban jau nodarbojas ar smadzeņu-datora saskarnes attīstīšanu.

Konferences gaitā Facebook Izpētes un attīstības nodaļas Building 8 vadītāja Regīna Dūgana demonstrēja video, kurā paralizēts cilvēks, pateicoties smadzenēs implantētam sensoram, spēj drukāt. Pēcāk Dūgana paskaidroja, ka Facebook plānos ietilpst šādas iespējas nodrošināšana bez ķirurģiski implantētiem sensoriem.

Facebook Dūgano nolīga pagājušajā gadā. Iepriekš viņa vadīja Google Advanced Technologies and Projects struktūrvienību un ASV Aizsardzības ministrijas Aizsardzības pētniecības projektu aģentūru (Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu