Francijas policija: Globālajam kiberuzbrukumam bijuši vairāk nekā 75 000 upuru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bezprecedenta globālais kiberuzbrukums no piektdienas ir skāris «vairāk nekā 75 000 upuru» vairākos desmitos valstu, sestdien paziņoja Francijas policija.

«Šis ir provizorisks inficēto datoru skaits, un tas var ievērojami pieaugt nākamo dienu laikā,» sacīja Francijas policijas Kibernoziegumu apkarošanas biroja vadītāja vietniece Valērija Maldonado.

Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde «Eiropols» atzinusi, ka piektdien noticis «bezprecedenta mēroga» kiberuzbrukums, kas prasīs sarežģītu starptautisko izmeklēšanu vainīgo notveršanai.

Uzbrukumos izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa – 300 līdz 600 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā «Bitcoin».

Vīruss izplatīts ar e-pastu palīdzību, kā pielikums šķietami nekaitīgām mēstulēm, piemēram, darba piedāvājumiem vai rēķiniem.

Francijas policija nosauca šo interneta uzbrukuma veidu par «seviški bīstamu».

«Tiklīdz tiek inficēts pirmais dators, tas (vīruss) izplatās pa visu tīklu, kuram ir pieslēgts šis dators, paralizējot visus datorus, kuru failus tas bloķē.»

Policija atzina, ka šis izspiedējvīruss vienlīdz smagi skāris gan individuālus lietotājus, gan uzņēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu