Eksperts: Interneta ātruma kritums skaidrojams ar tā lietošanas pieaugumu Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ietekmi uz Latvijas interneta rādītājiem pasaules reitingos atstājušas divas būtiskas tendences – interneta pakalpojumu lietošanas pieaugums Latvijā, kas īpaši ietekmē vidējo mobilā interneta ātrumu, un optiskā tīkla plašāka izvēršana citās pasaules valstīs, sacīja telekomunikāciju operatora «Lattelecom» Tehnoloģiju dienesta direktors Uldis Tatarčuks.

«Latvijā ir ļoti strauja interneta pakalpojumu attīstība, un mēs tos lietojam arvien vairāk un vairāk. TV kanāli, filmas un seriāli, tiešraides no nozīmīgiem pasākumiem – to visu mēs vēlamies vērot HD kvalitātē, turklāt ne tikai mājās, bet paņemt līdzi jebkur, kurp dodamies, piemēram, lietotnē «Shortcut»,» turpināja Tatarčuks, norādot, ka fiksētais interneta pieslēgums ar šo izaicinājumu tiek galā ļoti labi, kamēr pieklibo mobilā interneta spējas.

«»Lattelecom» klientiem vidējais interneta ātrums pārsniedz 80 megabitus sekundē (Mbps), pateicoties tam, ka vairāk nekā 60% Latvijas mājsaimniecību ir pieejams optiskais tīkls un pēdējo pāris gadu laikā esam modernizējuši vairāk nekā 60% vara kabeļu tīklu (VDSL), interneta ātrumu palielinot līdz pat desmit reizēm. Turpretim mobilā tīkla kapacitāte ir ļoti ierobežota – pieaugot interneta lietotāju skaitam un viņu patērētajam datu apjomam, vidējais ātrums samazinās,» skaidroja eksperts.

Atsacoties uz «Akamai» pētījuma datiem, Tatarčuks norādīja, ka straujāk krīt tieši mobilā interneta vidējais ātrums – tas ir samazinājies par 7%, salīdzinot ar 2016.gada 4.ceturksni, kamēr kopējais interneta ātrums nokritis tikai par 3,5%.

Kā ziņots, Latvijā ir septiņpadsmitais ātrākais internets pasaulē, liecina interneta tehnoloģiju kompānijas «Akamai Technologies» 2017.gada pirmā ceturkšņa ziņojums.

Latvijā vidējais interneta ātrums šā gada pirmajā ceturksnī bija 16,6 megabiti sekundē (Mbps), kas ir par 9,5% sliktāks rādītājs, nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī, un tas ir vislielākais kritums starp Eiropas valstīm. Attiecīgi arī Latvijas pozīcija valstu ar ātrāko internetu topā mainījusies no sestās vietas pērn uz 17.vietu šajā gadā.

Visātrākais internets pasaulē ir Dienvidkorejā - 28,6 Mbps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu