ES varētu «Google» noteikt rekordlielu sodu par konkurences pārkāpumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) jau otrdien varētu noteikt rekordlielu sodu ASV tehnoloģiju korporācijai «Google» par konkurences noteikumu pārkāpšanu, atklājuši anonīmi avoti.

Konkurences komisāres Margrētes Vestageres vadībā ES noteiks sodu «Google», kas būs lielāks nekā 2009.gadā noteiktais 1,06 miljardu eiro sods ASV mikroshēmu ražotājam «Intel», atklāja lietai pietuvinātas personas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Anonīmie avoti atklājuši, ka sods «Google» varētu būt 1,1 - 2 miljardi eiro.

Lai gan tas būtu visu laiku lielākais sods, kādu ES noteikusi par konkurences pārkāpumiem, maksimālais pieļaujamais sods ir 10% no kompānijas iepriekšējā finanšu gada ieņēmumiem, kas «Google» gadījumā būtu astoņi miljardi eiro.

Vienlaikus ES arī prasīšot «Google» mainīt savu biznesa praksi, lai kliedētu ES bažas.

Lēmums, kura paziņošana gaidāma otrdien vai trešdien, pieņemts gadu pēc tam, kad Vestagere pārsteidza pasauli un saniknoja toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju ar rīkojumu ASV tehnoloģiju kompānijai «Apple» atmaksāt 13 miljardus eiro Īrijas budžetā, ko kompānija saņēmusi kā nodokļu atvieglojumus.

ES apsūdz «Google» par to, ka

augstāka prioritāte meklējumu rezultātos ir kompānijas pašas tiešsaistes iepirkšanās pakalpojumiem,

tādējādi kaitējot citiem cenu salīdzināšanas pakalpojumiem.

Šī ir viena no trim lietām, kas ES sākta pret «Google», un viena no vairākām, kas vērstas pret lielām ASV kompānijām, tostarp «Starbucks», «Apple», «Amazon» un «McDonalds».

Abas pārējās lietas pret «Google» saistītas ar pārkāpumiem tās reklāmas pakalpojumā «AdSense» un mobilo telefonu operētājsistēmā «Android».

Ja anonīmo avotu sniegtā informācija izrādīsies patiesa, sods tiks noteikts pēc ilga procesa, kurā puses mēģināja vienoties.

Eiropas Komisija nav sniegusi komentāru par izskanējušo informāciju, bet «Google» preses pārstāvis Marks Džensens pauda kompānijas apņēmību turpināt konstruktīvu sadarbību ar Eiropas Komisiju, norādot, ka kompānija tic, ka no tās tiešsaistes iepirkšanās pakalpojumiem iegūst gan pircēji, gan mazumtirgotāji.

ES lēmums sodīt «Google» varētu sarežģīt bloka attiecības ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju.

Eiropas Komisija, kas īsteno ES konkurences politiku, sākotnējo izmeklēšanu pret «Google» sāka 2010.gadā pēc tam, kad konkurenti, piemēram, «Microsoft» un «Trip Advisor» sūdzējās, ka meklējumu rezultātos «Google» prioritāti uzrāda savus iepirkšanās pakalpojumus.

Kompānijas juridiskais pārstāvis Kents Volkers pagājušajā gadā nosūtītā atbildē ES norādīja, ka apgalvojumi, ka pakalpojums «Google Shopping» kaitē konkurencei «ir nepatiesi gan pēc faktu, gan tiesību, gan ekonomikas» principiem.

Vestageres priekštecis Hoakins Almunija trīs reizes mēģināja atrisināt strīdu ar «Google», bet to kavēja lielais spiediens no valstu valdībām, konkurentiem un privātuma aizstāvjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu