Bīstamais narcisisms sociālajos tīklos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Selfiji ar kārdinošām krūtīm, svešzemju palmas un jūras, gozēšanās pie jaunā auto, sporta zālē uzkačāti ķermeņi, glīti ēdienu portreti - tas viss katru dienu pārpludina sociālos tīklus. Foto un ierakstu autoriem šķiet, ka tobrīd nav nekā labāka par viņu veikumu, tomēr publikai kādā brīdī šī lielīšanās var apnikt un tad no tās iegūtais efekts ir pilnīgi pretējs vēlamajam.

«Tādu striktu, no malas noteiktu robežu jau nav. Mēs varam runāt tikai par pašu iekšējām robežām, kuras katrs veidojam pēc savām individuālajām izjūtām. Pirms kāda laika

amerikāņu psihiatri runāja par selfijiem un izrādīšanos sociālajos tīklos kā slimības pazīmi,

taču šobrīd neviens vairs to nesauc par diagnozi. Jo būtībā jau katrs var darīt, ko viņš grib. Bet tas, par ko varbūt vērts aizdomāties, kāpēc es to visu daru. Sievietēm gan no dabas piemīt tieksme vairāk izrādīties. Taču arī vīriešiem ir vēlme būt novērtētiem pēc vizuālā tēla, ne tikai pēc sasniegumiem,» rakstīts žurnālā Klubs.

Ja cilvēks savu klātbūtni sociālajos tīklos izvērš personīgās dzīves atspoguļošanai, lai, piemēram, parādītu savu jauno auto, jaunāko drēbju kolekciju un visādi citādi izrāda publisko dzīvi, tādējādi liekot noprast, ka vēlas tikt apskausts no apkārtējo puses, tad tas ir nekas cits kā narcisisms.

«Mūsu sabiedrībā šobrīd parādās aizvien vairāk un vairāk cilvēku ar narcistiskiem traucējumiem.

Kas tad par tiem liecina? Iekšējā tukšuma un tādas dziļi sevī gruzdošas nepiepildītības un nepilnvērtīguma izjūtas... Viņi līdz izmisumam meklē atbalsi citos, jo caur citu apbrīnu saņem atgriezenisko saiti, ka ir vērtīgi. Vai gluži pretēji - pilnīgi nevērtīgi. Lai kompensētu to milzīgo tukšuma un emocionālā bada sajūtu sevī un iegūtu psiholoģisku labsajūtu, viņi var sākt paši sevi slavināt - es esmu īpašs(-a)! Veselīgi būtu spēt gan sevi paslavēt, gan uztvert kritiku. Bet narcisi nonāk pat tik tālu, ka tad, kad jūtas slikti, ieliek tīklos labu bildi un tad, kad to citi nolaiko, jūtas daudz labāk,» raksta žurnāls Klubs.

Ir gan arī cita veida narcisisms. Tas saistīts ar cilvēka personīgajām ineteresēm, piemēram, par ēdienu vai filmām, un tad nav nekas neparasts, ja viņš savos sociālo tīklu kontos ievieto ēdienu attēlus un filmu aprakstus. Cita lieta, ja

cilvēks ir kļuvis atkarīgs no LIKE un sirsniņām, un viņam katru dienu nepieciešams aizvien vairāk un vairāk, lai justos labi.

Tādos gadījumos arī mēdz vairoties personīgās dzīves publikāciju skaits, kā arī sevis slavināšana, un te jau derētu aizdomāties.

Vairāk par LIKE gaidīšanu zem kārtējā ieraksta Facebook un dalīšanos tīmeklī ar privātām lietām, par ko pārējiem, kas pat īsti nav draugi vai paziņas, bet gan svešu cilvēku gūzma, varbūt nemaz nevajadzētu zināt - žurnāla Klubs jūnija numurā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu