No More Ransom atzīmē gada jubileju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Pirms gada Nīderlandes Valsts policija, Eiropols, McAfee un Kaspersky Lab aizsāka iniciatīvu No More Ransom. Šodien tajā piedalās vairāk nekā 100 partneru, tostarp Latvijas Valsts policija, jo ziņās turpina dominēt informācija par izspiedējvīrusu uzbrukumiem uzņēmumiem, valdībām un privātpersonām visā pasaulē.

Izspiedējvīrusu draudi palielinās

Kopš 2012. gada ir ievērojami pieauguši izspiedējvīrusu uzbrukumi, kas pievilina noziedzniekus ar peļņas un vienkāršas īstenošanas izredzēm. Šis apdraudējums turpina attīstīties, kļūstot nepamanāmāks un postošāks un arvien biežāk vēršoties pret uzņēmumiem, nevis privātpersonām, jo potenciālā atdeve ir daudz lielāka.

Neizvēlīgais WannaCry uzbrukums maija vidū dažās pirmajās dienās skāra vairāk nekā 300 tūkstošus uzņēmumu 150 valstīs, sabojājot izšķirīgi svarīgu infrastruktūru un uzņēmējdarbību. Dažas organizācijas joprojām nopūlas ar atkopšanos no ExPetya uzbrukumiem 27. jūnijā.

Kopējais lietotāju skaits, kuri no 2016. gada aprīļa līdz 2017. gada martam ir saskārušies ar izspiedējvīrusiem, salīdzinājumā ar iepriekšējiem 12 mēnešiem ir palielinājies par 11,4 % — no 2 315 931 līdz 2 581 026 lietotājiem visā pasaulē1.

No More Ransom pirmais gads skaitļos

Pašlaik tīmekļa vietnē ir 54 atšifrēšanas rīki, ko nodrošina deviņi sadarbības partneri un kas aptver 104 izspiedējvīrusu veidus (saimes). Līdz šim ar šiem rīkiem ir izdevies atšifrēt vairāk nekā 28 tūkstošus ierīču, tādējādi liedzot kibernoziedzniekiem aptuveni astoņus miljonus eiro izpirkuma maksas.

Portālu ir apmeklējuši vairāk nekā 1,3 miljoni unikālo apmeklētāju. 14. maijā vien, WannaCry krīzes laikā, tīmekļa vietni apmeklēja 150 tūkstoši cilvēku.

Platforma No More Ransom tagad ir pieejama 26 valodās. Jaunākie papildinājumi ir bulgāru, ķīniešu, čehu, grieķu, ungāru, indonēziešu, malajiešu, norvēģu, rumāņu, zviedru, tamilu un taju valoda.

Vairāk nekā 100 sadarbības partneru: nav robežu starp privāto un valsts sektoru vai konkurentiem

No More Ransom tagad var lepoties ar 109 sadarbības partneriem. No privātā sektora jaunākais papildinājums ir Abelssoft, Ascora GmbH, Barclays, Bitsight, Bornmautas universitāte (BU), CERT.be, Claranet, Singapūras Kiberdrošības aģentūra, ESTsecurity, Fortinet, Starptautiskais kiberzināšanu forums (GFCE), InterWorks, IPA, Dienvidkorejas Interneta un drošības aģentūra (KISA), Taivānas Datorapdraudējumu reaģēšanas vienība / Koordinācijas centrs (TWCERT/CC), LLC, Portu universitāte un vpnMentor. Ir pievienojušās vēl četras tiesībaizsardzības iestādes no Čehijas, Grieķijas, Honkongas un Irānas.

Iniciatīvas No More Ransom panākumi ir kopīgi panākumi, ko nav iespējams sasniegt tiesībaizsardzības iestādēm vai privātajam sektoram atsevišķi. Apvienojot spēkus, mēs palielinām savu spēju saukt pie atbildības noziedzniekus un reizi par visām reizēm izbeigt viņu kaitējumu ļaudīm, uzņēmumiem un izšķirīgi svarīgai infrastruktūrai.

Nav labākas ārstēšanas par profilaksi

Tiesībaizsardzības iestādes visā pasaulē ciešā sadarbībā ar partneriem no privātā sektora nepārtraukti veic izmeklēšanas attiecībā uz izspiedējiem un viņu infrastruktūru, tomēr nav šaubu, ka profilakse ir labāka par ārstēšanu. Pirmām kārtām interneta lietotājiem ir jāizvairās kļūt par upuriem. Daudz aktuālu profilakses padomu var atrast vietnē www.nomoreransom.org. Ja esat kļuvis par upuri, ir svarīgi nemaksāt izpirkumu un ziņot policijai par inficēšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu