Eksperts: Strādājot attālināti, pieaug «kiberhigiēnas» nozīme

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Arvien straujākā viedierīču un interneta plašā pieejamība ļauj cilvēkiem strādāt 24 stundas diennaktī, kā arī piekļūt gan saviem, gan uzņēmuma datiem praktiski no jebkuras vietas. Kā liecina veiktie pētījumi*, 90% darbinieku, kas strādā attālināti un paši var plānot savu laiku, ir apmierinātāki nekā cilvēki, kas strādā noteiktu laiku konkrētā vietā. Turklāt «mobilie darbinieki» mēdz retāk mainīt darba vietas, tas savukārt nozīmē, ka uzņēmumam nav jātērē resursi jaunu cilvēku meklēšanai un apmācībai.

Ja raugāmies uz to no personālvadības viedokļa, darbs no mājām var būt pozitīvā ziņā motivējošs faktors darbiniekiem. Savukārt uzņēmējam tas rada papildu riskus, jo tieši biznesa vide jeb uzņēmumi ir kibernoziedznieku mērķis. Ja iepriekš uzņēmuma dati tika glabāti kādā konkrētā vietā (serveri u.c.), tad tagad, strādājot attālināti, informācija tiek glabāta pārnēsājamās ierīcēs, kas rada lielākus datu drošības draudus.

Šajā brīdī vēl nozīmīgāka kļūst «kiberhigiēnas» ievērošana, sākot ar pamatlietām - antivīrusu instalēšana un regulāra atjaunināšana, drošu paroļu izveidošana, datu dublēšana, beidzot ar jau sarežģītākiem drošības procesiem - attiecīgu programmatūru ieviešana ikdienas procesos, kas ļauj gan strādāt ārpus darba vietas, gan pašam uzņēmējam nodrošina lielāku drošības garantiju.

* Tehnoloģiju kompānijas «Citrix» veiktie pētījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu