Telia, Ericsson un Intel demonstrē pirmo publisko 5G tiešsaistes tīkla lietojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Zviedrijas telekomunikācijas kompānija «Telia Company AB» demonstrējusi pirmos publiskā 5G tiešsaistes tīkla pielietojuma piemērus Eiropā sadarbībā ar Zviedrijas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju «Ericsson» un ASV mikroshēmu ražošanas uzņēmumu «Intel Corp.».

Tas ir ātrgaitas 5G savienojums pasažieru kruīzu kuģim, kas nodrošina ar internetu kuģi un tā pasažierus, kad viņi atrodas ostā, kā arī industriālo pielietojumu – būvekskavatoru, kas tiek attālināti vadīts ar 5G tiešsaistes tīkla palīdzību.

«Telia» norāda, ka šis notikums ir svarīgs pavērsiens, kas pietuvina «Ericsson», «Intel», «Telia», un, kas ir vissvarīgāk, «Telia» klientus mērķim – ieviest 5G pakalpojumus 2018.gadā dzīvē gan Tallinā, gan Stokholmā, kas ir divas no pasaulē visvairāk digitalizētajām pilsētām.

«Mēs gribam ātri ieviest 5G un darīsim to Stokholmā, Tallinā un Helsinkos 2018. gadā. Mēs strādāsim kopā ar mūsu partneriem visā ekosistēmā, lai izpētītu spēcīgo ietekmi, kādu tas atstās uz mūsu klientiem un sabiedrību. Tā nav tikai jauna tīkla izbūve, bet arī jauna domāšanas veida un priekšstata izveide par to, kas var būt mobilais tīkls un ko tas spēj. Liels ātrums, īss datu apmaiņas periods, garantēta kapacitāte un patiesa mobilitāte paplašinās digitalizācijas robežas, un mēs gribam piedalīties šajā paplašināšanā kopā ar mūsu partneriem,» uzsver «Telia» globālā tīklu vadītāja Gabriela Staifa Sjomena.

Agrīno 5G risinājumu izvēršana reālās pasaules apstākļos ir vitāli svarīga, lai rūpniecība varētu uzzināt, kā dažādas tehnoloģijas integrējas dažādos uzņēmumu tipos, kādās vidēs tie uzrāda labākos rezultātus un savietojamību ar tīkla, mākoņa un ierīču sistēmām. «Telia» un «Ericsson» 2016.gadā nākuši klajā ar kopīgu ceļa karti, kuras mērķis ir ļaut «Telia» klientiem 2018.gadā izmēģināt 5G pakalpojums Tallinā un Stokholmā. Šobrīd sadarbībā ar «Intel» ir realizēti pirmie šo pakalpojumu izmantošanas piemēri gan patērētājiem, gan uzņēmējiem.

«Reālas dzīves» 5G vide uzņēmumam «Tallink» tika radīta Tallinas ostā, lai pārbaudītu un izpētītu, kā jaunā mobilā tehnoloģija var nodrošināt datu savienojumam augstākus ātrumus un uzlabotu kvalitāti. 2017.gada septembrī veiktā testa laikā 5G tehnoloģija tika izvērsta veselam kuģim, kamēr tas atradās ostā. Šī tehnoloģija nodrošināja ar «Wi-Fi» 2 000 pasažieru, kā arī kuģa iekšējās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas. Tas ir pirmais piemērs 5G plašajam pielietojumam transporta jomā, kā arī ļoti plašajiem daudzu gigabitu pakalpojumiem, kas tiks piedāvāti patērētājiem.

Līdz ar pārslēgšanos uz 5G, ES Digitālā Samita dalībniekiem Tallinā bija unikāla iespēja izmēģināt, ko nozīmē attālināti vadāmas mašīnas, šajā gadījumā – rūpnieciskais ekskavators –, izmantojot realitātei pietuvināto tālvadību, kas balstās uz ārkārtīgi ātro 5G savienojumu ar zemu latentumu. Tas parāda, kā mašīnas operators var strādāt ar 5G attālināti vadītiem ekskavatoriem riska vidēs, atrodoties ērtajā un drošajā biroja vidē. Tas izgaismo, kādas spējas un iespējas 5G sniegs skarbos un bīstamos apstākļos.

Daudzie risinājumi, kas tika izmantoti Igaunijas piemēros, balstās uz «Ericsson» un «Intel» tehnoloģijām. «Ericsson» 5G bāzes stacija, kas sastāv no 5G antenas, radio un pamatjoslas savienojumā ar «Intel 5G Mobile Trial Platform» – nodrošina milimetra vilni un paplašina «Telia» mobilo tīklu līdz 5G.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu