Būs lielāka pārliecība par to, kā tiek izmantoti Tavi dati

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

2018. gads personas datu aizsardzības ziņā nesīs pārmaiņas Eiropas Savienības mērogā, tai skaitā arī Latvijā. Iedzīvotāju ikdienu tas, protams, nemainīs, vienīgi par saviem datiem, ko apstrādā trešās puses, varēs justies drošāk.

Kamēr tehnoloģiju uzņēmumi, apdrošinātāji, bankas un pat mazumtirgotāji, kas apkopo lielus klientu datu apjomus, gatavojas Vispārīgās datu aizsardzības regulas (General Data Protection Directive) ieviešanai šī gada maijā, Tele2 Shared Service Center drošības nodaļas vadītājs Artūrs Pantelis skaidro, kādas tiesības būs iedzīvotājiem attiecībā uz gaidāmo regulu, kā arī vēlreiz atgādina, kā rūpēties par savu datu drošību ikdienu sociālajos tīklos.

Lielāka pārliecība par to, kā tiek izmantoti Tavi dati

Jau iepriekš minēta datu aizsardzības regula labāk aizsargās iedzīvotāju privātumu un nostiprinās patērētāju uzticēšanos un drošību. «Iedzīvotājiem attiecībā uz saviem datiem būs lielākas tiesības - ikviens varēs piekļūt informācijai par to, vai personas dati tiek apstrādāti un kādiem mērķiem. Tāpat ikvienai personai būs tiesības tikt aizmirstam jeb indivīds varēs atsaukt savu piekrišanu datu apstrādei un tā būtu jāizbeidz, kas nozīmē, ka informācija par indivīdu ir dzēsta un tai nevar piekļūt,» norāda A. Pantelis. Personām būs tiesības savus datus pārvietot no viena uzņēmuma uz citu.

Kas attiecas uz uzņēmumiem, tad pēc jaunajiem noteikumiem, ja to skāris datu aizsardzības pārkāpums jeb «uzbrukums», kā rezultātā klienti tiek pakļauti riskam, 72 stundu laikā no atklāšanas brīža uzņēmumam par to jāpaziņo ne tikai valsts iestādēm, bet arī klientiem.

Arī Facebook strādā pie drošības uzlabošanas

Šonedēļ Facebook paziņoja, ka arī strādā pie jauna globāla privātuma centra izveides, ņemot vērā ES gaidāmās izmaiņas personu datu aizsardzībā. No lietotāju viedokļa jaunais centrs ļaus vienkāršāk veikt izmaiņas savos datos, to aizsardzībā. Taču Artūrs Pantelis vēlreiz atgādina: «Jebkas, ko publicējat sociālajos tīklos ir publisks - pat tas, ar ko dalaties ar saviem draugiem. Līdzko informācija ir publicēta, to privātumu vairs nevarēs garantēt neviens, jo tā ir publiskota un to tālākā izplatība vairs nav kontrolējama,» norāda A. Pantelis un aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt informāciju pirms ar to dalās sociālajos tīklos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu