Lietuvas kritiski svarīgo sistēmu operatori atteikušies no «Kaspersky Lab» programmatūras

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Visi Lietuvas kritiski svarīgo informācijas sistēmu operatori pēc valdības rīkojuma ir pārtraukuši izmantot Krievijas kiberdrošības uzņēmuma «Kaspersky Lab» izstrādāto programmatūru.

Lietuvas valdība decembrī atzina, ka «Kaspersky Lab» programmatūra rada potenciālu apdraudējumu valsts drošībai. Kā tobrīd uzsvēra Lietuvas Aizsardzības ministrija, tas nozīmē, ka īpaši svarīgas informācijas infrastruktūras un valsts informācijas resursu operatoriem tā jānomaina pret citu, drošu programmatūru.

Lietuvas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka mēneša laikā šī programmatūra nomainīta visās nozīmīgākajās sistēmās, lai arī tam bija dots 90 dienas ilgs laiks.

«Visi kritiskās informācijas infrastruktūras operatori ir pārtraukuši izmantot vai aizvākuši šo programmatūru,» aģentūrai BNS norādīja Lietuvas Aizsardzības ministrijas paspārnē esošā Nacionālā kiberdrošības centra vadītāja pienākumu izpildītājs Rītis Rainis.

Kritiski svarīgās informācijas infrastruktūras objektu saraksts ir slepens, tomēr tajā varētu būt valdības un privāti uzņēmumi, kas pārvalda informācijas tehnoloģiju sistēmas enerģētikas, finanšu, transporta, sakaru un citās nozarēs.

Nacionālais kiberdrošības centrs iepriekš paziņojis, ka «Kaspersky Lab» programmatūru izmanto līdz 5% valsts iestāžu.

ASV valdība uzskata, ka «Kaspersky Lab», iespējams, sadarbojas ar Krievijas izlūkdienestiem un tās produktu izmantošana var radīt risku Savienoto Valstu nacionālajai drošībai. ASV Iekšzemes drošības ministrija vēl septembrī deva rīkojumu valdības iestādēm 90 dienu laikā pārtraukt izmantot «Kaspersky Lab» produktus.

«Kaspersky Lab» apgalvo, ka izvirzītās apsūdzības ir nepatiesas, un šo lēmumu pārsūdzējusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu