Pat ja esat kiberpratīgs, mīlestība stājas ceļā lietotāju drošībai internetā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja esat tuvās attiecībās, pajautājiet sev, vai esat kiberpratīgākais no abiem, vai arī vienmēr vēršaties pie partnera pēc palīdzības, kad jums ir problēmas ar ierīcēm, darbībām tiešsaistē un citiem tehnoloģiju jautājumiem? Pētījumā* noskaidrots, ka bieži vien pārī vienas personas tiešsaistes uzvedība ir mazāk kiberpratīga un droša nekā otras. Un, tā kā pāriem ir kopīgas ļoti daudzas pievienotās ierīces un aktivitātes, tas var izraisīt pat piesardzīgākā partnera datu atklāšanu, ierīces bojājumu vai naudas zaudējumu.

Pat ja esat kiberpratīgs, jūsu partneris (lai cik ļoti jūs viņu mīlat) var tāds nebūt. Patiesībā, viņš var jūs apdraudēt atkarībā no tā, cik daudz savas digitālās dzīves, tostarp ierīču, datu un darbību, jūs izmantojat kopīgi ar viņu. Pētījumā konstatēts, ka 82% pāru savstarpēji koplieto ierīces. Piemēram, 77% koplieto ar partneri arī kāda veida kontu, vai tā būtu izklaide, banku operācijas, iepirkšanās vai citas kopīgas darbības.

Lai gan digitālo ierīču koplietošana lielā mērā ir moderno attiecību veidošanas daļa, Kaspersky Lab brīdina, ka līdz ar koplietošanu ir jāuzņemas arī kopīga atbildība par drošību internetā.

Aptaujā puse ļaužu (57%), kam ir tuvas attiecības, atbildēja, ka saistībā ar darbībām un drošību tiešsaistes vidē uzskata sevi par pratīgākiem nekā viņu partneris, un vīrieši (75%) biežāk domā, ka viņi ir kiberpratīgāki par savu otro pusīti.

Tie, kas uzskata sevi par kiberpratīgāko personu pārī, bieži mēdz izpalīdzēt otram - 94% šo ļaužu sacīja, ka vienmēr cenšas palīdzēt savai otrai pusītei tehnoloģiju jautājumos. Tomēr palīdzība ne vienmēr ir gaidīta, un trešdaļa (31%) respondentu, kas zina, ka viņu dzīvesbiedrs labāk pārzina IT jautājumus, izvairās lūgt palīdzību, kad internetā nonāk sarežģītā situācijā. Šāda veida grūtības ir parasta parādība - mūsu aptauja liecina, ka daudzi tiešsaistē uzvedas nepietiekami piesardzīgi. Piemēram, pievienojas Wi-Fi, lai gan nav pārliecināti, vai tas ir droši (58%), lejupielādē datnes no nepazīstamām tīmekļa vietnēm (41%) vai sabiedriskā vietā atstāj ierīci bez uzraudzības (32%) - tas viss var apdraudēt viņu ierīces un datus.

Tas var radīt problēmas pāru attiecībās - noraizējušies 28% kiberpratīgo dzīvesbiedru norāda, ka viņiem ir bijis vairāk problēmu ar savām ierīcēm un tiešsaistes kontiem, kopš viņi tos koplieto ar savām mazāk kiberpratīgajām otrajām pusītēm. Konkrētās problēmas, kas atklājās pētījuma gaitā, ietver ierīču sabojāšanu (30%) vai nejaušu inficēšanu ar ļaunprogrammatūru (24%), partneru nejaušu vai apzinātu mīļotā datu publicēšanu bez atļaujas (18%) un partneru naudas zaudējumu kļūdas vai ļaunprogrammatūras dēļ (16%).

Dažas vienkāršas darbības palīdzēs pāriem panākt kopīgu atbildību par drošību internetā.

1. Sāciet tā, kā gribat turpināt: kad jūs pirmo reizi sākat koplietot viens otra ierīces un kontus, piemēram, datorus, internetbanku un straumēšanas abonementus, formulējiet pamatnoteikumus, ko un kādam nolūkam jūs labprāt koplietosit. Ievērojiet šos noteikumus, lai abi justos ērti.

2. Nebaidieties lūgt palīdzību viens otram: jo īpaši, ja viens no jums ir kiberpratīgāks par otru. Ja esat kiberpratīgākais no abiem, raugieties, lai jūsu partneris uzskata, ka var ar jums pārrunāt drošību internetā, - tas nozīmēs, ka varat labāk palīdzēt aizsargāt viņu un jūsu kopīgo digitālo valstību. Un, ja esat mazāk zinīgs par dzīvesbiedru, lūdziet palīdzību un atklāti pārrunājiet kiberdrošību, nevis cietiet vientulībā.

3. Dalieties atbildībā: nosakiet saprātīgas drošības vadlīnijas, kas abiem ir jāievēro, piemēram, nekādā ziņā nepieslēgties nedrošam Wi-Fi vai nekādā ziņā nelejupielādēt datnes no nepazīstamiem un nepārbaudītiem avotiem.

4. Izmantojiet tehnoloģijas jūsu abu aizsardzībai: jaunākie drošības risinājumi, piemēram, Kaspersky Total Security, var rūpēties par visiem aspektiem, kas ir saistīti ar pāra kopīgo digitālo valstību, no paroļu aizsardzības līdz aizsardzības izveidošanai pret jaunākajiem zināmajiem un nezināmajiem apdraudējumiem. Turklāt, izmantojot My Kaspersky kontu, kiberpratīgākais partneris var pārvaldīt otras pusītes aizsardzību.

*Kaspersky Lab veiktais pētījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu