Krievijas regulators lūdz tiesu bloķēt «Telegram»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Krievijas federālais sakaru uzraudzības dienests «Roskomnadzor» piektdien iesniedzis tiesā prasību bloķēt tūlītējās ziņapmaiņas lietotni «Telegram».

Papildināts viss teksts

«Roskomnadzor» iesniedzis Taganskas rajona tiesā prasību Krievijas teritorijā ierobežot piekļuvi «Telegram».

Kā norādīts prasībā, tā iesniegta sakarā ar Federālā drošības dienesta (FDD) konstatēto faktu, ka «Telegram Messenger Limited Liability Partnership» nepilda informācijas izplatīšanas organizatora pienākumus, kurus uzliek likums «Par informāciju, informācijas tehnoloģijām un informācijas aizsardzību».

Krievijas Augstākā tiesa 20.martā noraidīja «Telegram» prasību atzīt par spēkā neesošu FDD pavēli, saskaņā ar kuru tam jānodod dienestam dekodēšanas atslēgas lietotāju sarakstes atšifrēšanai.

«Roskomnadzor» bija devis «Telegram» 15 dienas FDD pavēles izpildei. Dekodēšanas atslēgas bija jānodod līdz 4.aprīlim, taču «Telegram» pārstāvji norāda, ka lietotnes uzbūve šādu iespēju izslēdz.

Var piebilst, ka jau 2017.gadā Krievija «Telegram» noteica 800 000 rubļu (11 320 eiro) soda naudu par atteikšanos nodot dekodēšanas atslēgas.

Prasība - nepamatota?

«Telegram» tiesās pārstāvošās starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas «Agora» vadītājs Pāvels Čikovs «Roskomnadzor» prasību nodēvēja par nepamatotu.

«»Telegram» pozīcija paliek iepriekšējā - FDD prasības sniegt piekļuvi lietotāju personīgai sarakstei ir nekonstitucionālas, nav balstītas uz likumu, ir tehniski un juridiski neizpildāmas, attiecīgi prasība bloķēt arī ir nepamatota,» savā «Telegram» kanālā raksta Čikovs.

«Telegram» izveidotājs Pāvels Durovs ir jau vairākkārt paziņojis, ka noraidīs jebkādus Krievijas drošības dienestu centienus iegūt piekļuvi lietotnei. FDD dekodēšanas atslēgas «Telegram» pieprasīja pagājušā gada septembrī.

Durovs pagājušajā gadā rakstīja, ka FDD prasības ir «tehniski neiespējams izpildīt» un tās pārkāpj Krievijas konstitūcijas garantētās pilsoņu tiesības uz korespondences neaizskaramību.

Populāra arī teroristu vidū

Lietotne, kas ļauj apmainīties ar ziņojumiem, fotogrāfijām un video līdz 5000 cilvēku lielā grupā, kopš tās palaišanas 2013.gadā piesaistījusi vairāk nekā 200 miljonus lietotāju.

«Telegram» ir īpaši populārs dažādu politisko aktīvistu vidū, taču lietotne arī saskārusies ar kritiku, ka to saziņai netraucēti izmanto noziedznieki un teroristi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu