Mīļdzīvnieki digitālajā laikmetā: ko mēs varam darīt, lai mūsu mīluļi būtu drošībā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Kiberdrošības programmatūru kompānija Kaspersky Lab kopā ar pētniecības aģentūru Opeepl aptaujāja 7740 mājdzīvnieku īpašnieku 15 pasaules valstīs*, lai uzzinātu, kā mūsdienu tehnoloģijas ietekmē mīļdzīvnieku drošību. Noskaidrojās, ka piektdaļa mīļdzīvnieku īpašnieku izmanto kāda veida digitālo ierīci, lai uzraudzītu vai aizsargātu savu mājdzīvnieku, un 39 % šādu ierīču izmantošana ir pakļāvusi riskam mīļdzīvnieku vai tā īpašniekus.

Maija beigās antivīrusu izstrādātājs publicēja pārskatu par kaķu un suņu izsekošanas līdzekļu ievainojamībām, kas ļauj uzbrucējiem manipulēt ar informāciju par mīļdzīvnieka atrašanās vietu vai pat nozagt tā īpašnieka personas datus. Jaunākā pētījuma gaitā tika konstatēts, ka tehnoloģiju un digitālo ierīču ienākšana mīļdzīvnieku ikdienā neaprobežojas tikai ar izsekošanas līdzekļiem. Respondentu pieminēto populāro rīku vidū bija tīmekļkameras, lai skatītos mīļdzīvniekus, viedtālruņi un planšetdatori ar mīļdzīvniekiem paredzētām spēlēm, digitālās rotaļlietas, barības/ūdens padeves automāti un daudz kas cits.

Tomēr vai var būt kāda garantija, ka bojāts termoregulators nepārkarsēs zivis vai nereaģējoša automātiskā barotava neatstās kaķi badā? Šādas situācijas var būt nepatīkamas gan mīļdzīvniekiem, gan to aprūpētājiem. Pētījums liecina, ka, piemēram, pusei mīļdzīvniekiem izmantoto ierīču ir piekļuve internetam, kas tās padara neaizsargātas pret kiberuzbrukumiem. 14 % aptaujāto mīļdzīvnieku īpašnieku informēja, ka vismaz viena no digitālajām ierīcēm, ko viņi izmanto saviem mīļdzīvniekiem, ir bijusi uzlauzta. Citas problēmas, par kurām informēja respondenti, bija ierīces darbības apstāšanās vai nepareiza darbība. Lielākajā daļā gadījumu tas izraisīja apdraudējumu mīļdzīvnieka dzīvībai (32 %), veselībai (32 %), emocionālajai labklājībai (23 %) un pat to īpašnieku emocionālajai labklājībai (19 %).

«Tehnoloģijas atvieglo ne tikai ļaužu, bet arī mūsu pieradināto draugu dzīvi. Izmantojot tehnoloģijas, mēs varam aizsargāt savus mīļdzīvniekus, rūpēties par tiem un nodrošināt tiem komfortu. Tomēr tāpat kā ar jebkuru digitālo iekārtu ir svarīgi neaizmirst par riskiem: jebkura ierīce var sabojāties vai to var uzlauzt kibernoziedznieks. Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, ir svarīgi iepriekš ieviest vienkāršus drošības pasākumus un izveidot rezerves plānu ierīces kļūmes vai inficēšanās gadījumam. Un, protams, digitālā ierīce ir rūpīgi jāizvēlas, pievēršot uzmanību vissvarīgākajam — jūsu mīļdzīvnieka drošībai,» sacīja Kaspersky Lab galvenais drošības pētnieks Deivids Emms.

Lai parūpētos par mājdzīvnieku drošību, eksperti iesaka šādus vienkāršus noteikumus.

• Pirms iegādes pievērsiet īpašu uzmanību pievienoto ierīču drošības problēmām. Informācija par pamanītajām un aizlāpītajām ievainojamībām parasti ir pieejama internetā un bieži vien ir viegli atrodama. Pilnīgi iespējams, ka ierīci, kuru jūs grasāties iegādāties, jau ir pārbaudījuši drošības pētnieki, un ir jābūt iespējai noskaidrot, vai ierīcē atklātās problēmas jau ir novērstas. Vislabāk izvēlēties iegādei ražojumus, kam jau ir veikti vairāki programmatūras atjauninājumi.

• Pirms sākat lietot ierīci, nomainiet noklusējuma paroli un iestatiet jaunu, spēcīgu paroli.

• Neatļaujiet piekļuvi ierīcei no sava vietējā tīkla ārpuses, ja vien tas nav īpaši nepieciešams, lai lietotu ierīci.

• Izslēdziet visus tīkla pakalpojumus, kas nav nepieciešami, lai lietotu ierīci.

• Regulāri atjauniniet ierīces aparātprogrammatūru uz visjaunāko versiju (kad šādi atjauninājumi ir pieejami).

• Lai uzveiktu viedierīču kiberdrošības problēmas, var izmantot kādu no risinājumiem viedmājokļiem un lietu internetam.

* Tika aptaujāti tikai tie mīļdzīvnieku īpašnieki, kas izmanto vismaz vienu viedtālruni. Aptauja norisinājās tiešsaistē 2018. gada maijā un jūnijā. Aptvertās valstis bija Singapūra, Austrālija, Indija, Japāna, ASV, Brazīlija, Meksika, Kolumbija, Itālija, Nīderlande, Portugāle, Beļģija, Turcija, Apvienotie Arābu Emirāti un Krievija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu