ASV armija savā interneta vietnē publicē atombumbas konstrukcijas rasējumus (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īpašā interneta vietnē, kurā ASV valdība publicē konfiscētus agrākās Irākas valdības dokumentus kā pierādījumu tam, ka Sadams Huseins izstrādājis aizliegtus ieročus, parādījies atombumbas izgatavošanas procesa apraksts.

Vietnē publicētajos materiālos bija, piemēram, detalizēti dati par kodollādiņa detonatoru un radioaktīvo kodolu. Speciālisti, kuriem tika lūgts novērtēt šo dokumentu objektivitāti, vienbalsīgi paziņoja, ka tā esot visdetalizētākā šāda veida instrukcija no visām, kādas brīvi pieejamas internetā.

Pēc tam, kad avīze The New York Times nosūtīja pieprasījumu valdībai, minētā vietne tika slēgta, bet nacionālo izlūkdienestu direktorāta pārstāvis paziņoja, ka tās saturu pārbaudīšot speciālisti. Kā izteicies anonīms Starptautiskās Atomenerģijas Aģentūras (IAEA) darbinieks, sakarā ar šādu materiālu publicēšanu aģentūra iesniegusi protesta notu ASV valdības pārstāvim Gregorijam Šaltam ANO mītnē Vīnē.

Vietne Operation Iraqi Freedom Document Portal, kuru pārzina ASV armijas analītiskā nodaļa, tika atklāta 2006. gada martā pēc Republikāņu partiju pārstāvošo ASV Kongresa locekļu pieprasījuma, lai sniegtu pierādījumus, ka amerikāņu karaspēka iebrukums Irākā bijis pamatots.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu