Hakeri uzlauž GSM tīkla drošības kodu (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Šifrēšanas eksperts Karstens Nols paziņojis par 21 gadu vecā GSM tīkla algoritmu uzlaušanu un publiskošanu, vēsta laikraksts "Financial Times". Šis algoritms aizsargā aptuveni 80% pasaules mobilo telefonu no sarunu noklausīšanās.

Berlīnē notiekošajā hakeru kongresā "Chaos Communication" Nols norādīja, ka ir apkopojis divus terabitus datu, kas savienojumā ar kādu atvērtā koda programmatūru un aparatūru pāris tūkstošu dolāru vērtībā var nodrošināt GSM tīkla koda uzlaušanu un cilvēku sarunu noklausīšanos.

Nols gan pats neprezentēja GSM koda uzlaušanas ierīci, taču pavēstīja, ka kāds pieredzējis programmētājs varētu tādu izstrādāt.

Viņš uzsvēra, ka šo kodu uzlauzis, lai demonstrētu GSM tīklu drošības pasākumu ievainojamību un mudinātu mobilo telefonu operatorus uzlabot to sistēmas.

"Tas parāda, ka GSM aizsardzība nav piemērota. Mēs esam atmetuši cerības, ka tīklu operatori paši uzlabos drošību, taču ceram, ka ar šo uzmanību pieaugs klientu pieprasījums pēc šiem pasākumiem," sacīja Nols.

Mobilo telefonu industrijas asociācija "GSM Association" (GSMA), kas pirms 21 gada algoritmu izstrādāja, paziņoja, ka rūpīgi uzrauga situācijas attīstību.

"Mēs esam noraizējušies, taču mēs neuzskatām, ka tas izraisīs sarunu noklausīšanos jau rīt, nākamajā nedēļā vai mēnesī. Realitāte ir tāda, ka praktisku uzbrukumu nespēj īstenot lielākā daļa cilvēku," norādīja GSMA drošības direktors Džeimss Morans.

Ja GSMA uzskatītu, ka koda uzlaušana radītu nopietnus draudus, asociācija liktu visiem GSM tīkla operatoriem uzlabot to drošības sistēmas, uzsvēra Morans.

Taču viņš piebilda, ka drošības sistēmu uzlabošana varētu izrādīties ļoti dārga, jo daļai operatoru nāktos pilnībā nomainīt vecās bāzes stacijas.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu