Android aplikācijas "pa kluso" sūta datus (48)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV pētnieki atklājuši, ka dažas no informācijas tehnoloģiju (IT) milža "Google" mobilo tālruņu operētājsistēmai "Android" veidotajām populārākajām aplikācijām neinformē lietotājus par to, kur tiek izmantoti ievāktie dati.

Kopumā izvērtētas 30 aplikācijas, un atklājies, ka puse no tām nodod reklāmdevējiem informāciju par tālruņa atrašanās vietu un tālruņa unikālo identifikācijas numuru, ziņo BBC.

Pētnieki uzskata, ka aplikāciju veidotājiem jāsniedz plašāka informācija par viņu iecerēm attiecībā uz savāktajiem datiem.

Komanda, kuru veidoja datorzinātnieki no "Intel Labs", Pensilvānijas un Djūkas universitātes, izvēlējās 30 no 358 populārākajām "Android" aplikācijām, kas pēc uzstādīšanas prasa atļauju iegūt atrašanās vietas, kameras vai audio datus.

Lai noskaidrotu, ko lietojumprogrammas dara, komanda izmantoja speciālu paplašinājumu "Android" operētājsistēmai ar nosaukumu "TaintDroid".

Secināts, ka 15 aplikācijas reklāmdevējiem nosūta informāciju par atrašanās vietu, neziņojot par to lietotājiem. Dažas aplikācijas ievākušas šādus datus arī tajā brīdī, kad tās netika lietotas, un sūtīja jaunāko informāciju ik pēc 30 sekundēm.

Viena lietojumprogramma vākusi datus un sūtījusi tos uzreiz pēc instalēšanas, bet pirms tā tikusi izmantota pirmo reizi.

"TaintDroid" arī atklāja, ka septiņas aplikācijas sniedza informāciju par unikālo identifikācijas numuru jeb IMEI, citas atklāja tālruņa numuru vai SIM kartes sērijas numuru.

Pētnieki norāda: lai gan daudzas "Android" lietojumprogrammas prasa atļauju ievākt informāciju, nav darīts gana daudz, lai informētu lietotājus, ko ar šiem datiem iecerēts darīt.

Eksperti uzskata, ka nepilnības sistēmā var dot brīvas rokas spiegošanas un ļaunprātīgo programmu veidotājiem, kuri tādējādi var iegūt tik daudz privātu datu, cik vēlas.

Komentējot šos datus, "Google" paziņojis, ka ir sperti soļi, lai informētu lietotājus, savukārt attīstītājiem doti ieteikumi par datu izmantošanu. "Google" iesaka instalēt tikai tās lietojumprogrammas, kurām lietotāji uzticas.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu