Miris "Apple" līdzdibinātājs Stīvs Džobss

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

56 gadu vecumā trešdien no vēža miris informāciju tehnoloģiju giganta "Apple" līdzdibinātājs Stīvs Džobss, apstiprinājusi uzņēmuma vadība. Veselības problēmu dēļ Džobss jau augustā atkāpās no uzņēmuma vadīšanas, taču saglabāja "Apple" valdes priekšsēdētāja amatu.

"Mēs ar dziļām skumjām paziņojam, ka šodien miris Stīvs Džobss," teikts kompānijas valdes izplatītājā paziņojumā. "Stīva izcilība, aizrautība un enerģija radīja neskaitāmas inovācijas, kas bagātina un uzlabo mūsu dzīves. Pateicoties Stīvam, pasaule kļuvusi neizmērojami labāka."

1976.gadā Džobss 21 gada vecumā nodibināja uzņēmumu "Apple Computer"

kopā ar savu tolaik 26 gadus veco draugu Stīvu Vozniaku.

Kopš tā laika kompānija kļuvusi par vienu no vērtīgākajām pasaulē.

Foto: AP/Scanpix

Pirmie "Apple" produkti bija "Apple" datori, kam sekoja "Macintosh" datori, kas 1980.gados ieguva lielu popularitāti.

1985.gadā pēc iekšējām nesaskaņām uzņēmumā Džobss pameta "Apple" un nodibināja uzņēmumu "NeXT", kas specializējās darbstaciju izstrādē uzņēmumiem.

1986.gadā viņš nodibināja animācijas filmu studiju "Pixar".

Džobsa prombūtnes laikā "Apple" piedzīvoja lejupslīdi attīstībā,

taču 1996.gadā tika panākts izlīgums, un "Apple" par 429 miljoniem dolāru iegādājās "NexT", savukārt Džobss atgriezās uzņēmuma vadībā.

Viņš radījis tādus visā pasaulē populārus produktus kā mūzikas atskaņotājus "iPod", viedtelefonus "iPhone" un planšetdatorus "iPad".

ASV prezidents Baraks Obama trešdien cildināja Džobsu kā vienu no Amerikas "diženākajiem izgudrotājiem".

"Viņš pārveidoja mūsu dzīves, pilnīgi izmainīja priekšstatu par veselām nozarēm un paveica vienu no retākajiem varoņdarbiem cilvēces vēsturē - viņš izmanīja veidu, kādā katrs no mums redz pasauli," norāda Obama.

Savukārt ASV tehnoloģiju giganta "Microsoft" dibinātājs

Bils Geitss uzskata, ka Džobsa ietekme būs jūtama vēl daudzu paaudžu garumā.

"Pasaulē reti notiek tā, ka kādam ir tik milzīga ietekme, kāda bijusi Stīvam, un tās sekas būs jūtamas vēl daudzas paaudzes," uzskata Geitss.

"Apple" mājaslapā ievietota melnbalta Džobsa fotogrāfija ar parakstu "Stīvs Džobss 1955. - 2011."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu