RTU modernizējis Zinātnisko bibliotēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātniskā bibliotēka ir viena no piecām valsts mēroga bibliotēkām Latvijā, un tajā šobrīd izveidota jaunākā RFID drošības sistēma, kā arī grāmatu izsniegšanas – nodošanas pašapkalpošanās automāts.

Pateicoties šim inovācijām, RTU Zinātniskā bibliotēka šobrīd ir Latvijā pirmā, kas RFID tehnoloģijas sākusi ieviest tik lielā apmērā. Pilnīga sistēmas ieviešana plānota līdz 2013. gadam.

Tehnoloģiskie ieguvumi

Bibliotēkas modernizēšana tiek veikta no ERAF līdzekļiem un ar valsts un RTU līdzfinansējumu. Kopumā bibliotēkai projekta ietvaros ir paredzēti 2 200 123 latu, kas ietver sevī gan aprīkojuma modernizēšanas, gan ēkas rekonstrukcijas izmaksas.

Būtiskākais jauninājums, kas bibliotēku padara studentiem ērtāk lietojamu, ir grāmatu izsniegšanas – nodošanas pašapkalpošanās automāts. Tas nozīmē, ka pēc grāmatām vairs nebūs jāstāv rindā un apmaiņa noritēs raitāk.

"Ar pašapkalpošanās automāta palīdzību bibliotēkas lasītāji paši var paņemt un nodot grāmatas un citus ar RFID uzlīmēm aprīkotus dokumentus. Savukārt bibliotekāram RFID tehnoloģijas palīdz veikt grāmatu inventarizāciju, noteikt grāmatu kārtību, meklēt nepareizi ievietotās grāmatas plauktos utt. Sistēma nepieļauj nesankcionētu grāmatu iznešanu no bibliotēkas, jo pie izejas ir uzstādīti drošības vārti. Šeit automātiski tiek veikta arī statistikai nepieciešamā lasītāju uzskaite," norāda RTU Zinātniskās bibliotēkas direktore Aija Janbicka.

Tālākajos bibliotēkas modernizācijas posmos paredzēts uzstādīt vēl vairākus pašapkalpošanās automātus un grāmatu šķirošanas sistēmu. Ar tās palīdzību lasītāji varēs nodot grāmatas arī ārpus bibliotēkas darba laika.

Projekts "RTU – Pilsēta pilsētā" turpina attīstību

RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis norāda, ka katrai studentu pilsētiņai nepieciešama mūsdienīga bibliotēka: ''Universitāšu bibliotēkas ir tradicionāla studiju, pētniecības darba un apspriežu vieta un nereti tiek uzskatītas arī par visas universitātes ''sirdi''. Tie ir drošākie vārti uz vērtīgāko informāciju pasaulē. Lai veidotu tādu bibliotēkas vidi, kurā mācībspēkiem un studentiem būtu ērti piekļūt informācijai, un mācēt to izmantot, mums jānodrošina pasaules klases serviss. Jauno tehnoloģiju integrācija tradicionālajā bibliotēkas darbā faktiski ir kā katalizators, kas norāda, vai bibliotēka pārveidojas arī par 21. gadsimta universitātes intelektuālo centru. RFID (Radio Frequency Identification) tehnoloģiju izmantošana RTU Zinātniskās bibliotēkas darbā ievērojami atvieglos mācībspēku un studentu ikdienu.''

Tuvāko gadu laikā paredzēta arī bibliotēkas apjoma palielināšana, iecerēts izbūvēt savienojumu ar blakus esošo Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāti, izveidojot vienotu bibliotēkas kompleksu.

Projekta ''RTU – Pilsēta pilsētā'' pirmo posmu, kurā ietilpst arī bibliotēkas modernizēšana, universitāte īsteno ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Projekta kopējās izmaksas: 19 879 035 LVL, tai skaitā: ERAF finansējums (85%) – 16 897 179 LVL; Valsts budžeta finansējums (7,17%) – 1 425325 LVL; RTU līdzfinansējums (7,83%) – 1 556 531 LVL.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu