Kaitnieki izvēlas "Android"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/laihiu

2011.gads ir kļuvis par vienu no ievērojamākajiem visā mobilajām ierīcēm domāto ļaunprogrammatūru pastāvēšanas vēsturē.

Šajā laikā Kaspersky Lab eksperti ir reģistrējuši mobilajām platformām paredzēto kaitīgo programmatūru skaita sprādzienveida pieaugumu. Galvenokārt šo lēcienu nodrošina vīrusu rakstītāju pastiprinātā pievēršanās operētājsistēmai Android, kas tagad ir kļuvusi par galveno mobilo ierīču ļaunprogrammatūru izplatīšanas platformu. Pasākumā "Vīrusu pārskats un prognozes" Kaspersky Lab vīrusu analītiķi raksturoja Android domāto kaitīgo programmatūru attīstības vēsturi.

Android riskam pakļauts jau vairāk nekā gadu

Pirmie Android domātie trojieši parādījās 2010.gada augustā. Līdz 2011.gada jūnijam to skaits bija pieaudzis līdz dažiem desmitiem, veidojot tikai nelielu daļu no mobilajām ierīcēm paredzēto ļaunprogrammatūru kopējā daudzuma. Līdz tam laikam līderpozīcijas tai domāto kaitīgo programmatūru skaita ziņā paturēja platforma J2ME, kas tiek izmantota vairumā vienkāršo mobilo tālruņu. Taču jau 2011.gada jūlijā Kaspersky Lab eksperti konstatēja vairāk nekā dubultu Android domāto kaitīgo programmatūru skaitlisko pārākumu salīdzinājumā ar J2ME. 2011.gada trešajā ceturksnī kļuva skaidrs, ka vīrusu rakstītāji nepārprotami ir izdarījuši savu izvēli par labu "zaļajam robotam". Šajā pašā laikā starptautiskais pētniecības uzņēmums Gartner atzīmēja Android ierīču absolūtās līderpozīcijas pasaulē: šīs operētājsistēmas pārvaldītie viedtālruņi ieņēma 52,3% tirgus. Tādējādi kopš 2011.gada sākuma Android domāto kaitīgo programmatūru daudzums ir pieaudzis vairāk nekā simt reižu, un tagad to ir pāri par 2500.

Android kaitīgo programmu īpatsvars - 59%

Pašlaik Android domāto kaitīgo programmatūru skaits veido 59% no kopējā mobilo ierīču ļaunprogrammatūru daudzuma. Ar aptuveni 30% rezultātu tai seko inficēšanas skaita ziņā vadošās pozīcijas zaudējusī platforma J2ME. Lai gan Symbian apdraudējumi tiek izstrādāti jau vairākus gadus, to daudzums tagad sasniedz tikai 8%. Pārējās platformas, tostarp Windows Mobile, vīrusu rakstītājus interesē ievērojami mazāk - tām paredzēti aptuveni 3% no kaitnieku kopējā daudzuma.

Kaitniecību veicina Android straujā izplatība

"Android ir kļuvusi par vīrusu rakstītāju "iemīļoto" platformu diezgan acīmredzama iemesla dēļ - ievērojami pieaudzis tās pārvaldīto mobilo ierīču skaits," komentē Kaspersky Lab vadošais antivīrusu eksperts Deniss Masļeņņikovs. "Atskatoties uz situāciju pirms dažiem gadiem, var pamanīt analoģiju ar Symbian popularitāti vīrusu rakstītāju vidū. 2004., 2005. un 2006.gadā, kad veidojās mobilo ierīču kaitīgo programmatūru pirmais vilnis, Symbian bija neapšaubāma līdere mobilo ierīču operētājsistēmu vidū. Tagad šāda līdere ir Android, ko atspoguļo jaunu apdraudējumu rašanās un attīstība."

2011.gadā "galvassāpes" sagādāja arī kaitīgās programmatūras Android oficiālajā lietotņu veikalā. Pirmo reizi kaitīgās programmatūras tur tika atklātas 2011.gada martā, pēc tam tās sāka regulāri parādīties Android Market. Šīs platformas popularitāte, kā arī vienkāršā programmu izstrāde un izplatīšana, izmantojot oficiālo avotu, izraisīja daudz inficēto programmu lejupielāžu, tādējādi inficējot mobilās ierīces, kuras pārvalda operētājsistēma Android. "Nav nekādu šaubu, ka mēs stāvam uz pamatīgu Android pārvaldīto mobilo ierīču vīrusu epidēmiju sliekšņa," rezumē Deniss Masļeņņikovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu