4G tīkls nodrošinās 100 mbps datu pārraides ātrumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtās paaudzes (4G) mobilā interneta frekvenču izsole ļaus no 2014.gada 1.janvāra nodrošināt augstvērtīgākus sakaru pakalpojumus, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis.

4G mobilā interneta frekvences iegūst četri lielie sakaru operatori

Kā ziņots, «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) par savu 4G mobilā interneta frekvenci solījis samaksāt 772 000 latu, bet «Tele2» un «Bite Latvija» frekvenču lietošanas tiesības 2,6 gigahercu (GHz) diapazonā ieguva, katrs solot samaksāt 742 000 latu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja operatori.

Visi trīs lielie operatori ieguvuši divus 20 megahercu (MHz) platus kanālus, bet «Baltcom TV» uzvarējis izsolē par diviem 10 MHz kanāliem. Pēc neoficiālas informācijas, «Baltcom TV» solījis 115 000 latu, kas ir tikai vienu soli virs šī kanāla sākumcenas.

Nepārdotas palika lietošanas tiesības vienai joslai. Kā skaidroja Irklis, šī josla paturēta kā rezerve un nepieciešamības gadījumā to varēs izmantot nākotnē.

Irklis pagaidām nevēlējās detalizēti komentēt izsolē gūtos ieņēmumus, norādot, ka šodien SPRK padome plānojusi apstiprināt izsoles rezultātus. Sākumcena par četrām no izsoles priekšmeta daļām bija noteikta 200 000 latu, līdz ar to virs šīs summas samaksātie līdzekļi būs papildu ieguvums valsts budžetā.

Augstvērtīgāki pakalpojumi no 2014.gada

Kā akcentēja Irklis, izsoles rezultāti nozīmē, ka no 2014.gada 1.janvāra Latvijas iedzīvotāji un citi sakaru operatoru klienti varēs saņemt daudz augstvērtīgākus un pilnvērtīgākus pakalpojumus un izmantot ātrāku datu plūsmu.

Trīs lielie mobilo sakaru operatori ieguvuši līdzvērtīgas frekvenču joslas, kas vērtējams pozitīvi, jo gaidāma līdzvērtīga konkurence un zemākas cenas patērētājam, uzsvēra SPRK pārstāvis.

Kā ziņots, izsole ilga divas dienas. No procesa izstājās izsoles piektais dalībnieks - mazpazīstamajam uzņēmējam Vladimiram Strucovskim piederošā SIA «SH-35». Izsoles priekšmets bija 2,5-2,69 GHz radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības komercdarbībai Latvijā, kas bija sadalītas piecās daļās.

Frekvenču lietošanas tiesības tiks piešķirtas uz 15 gadiem no 2014.gada 1.janvāra, kad beigsies maksas televīzijas un elektronisko sakaru kompānijas «Baltcom TV» lietošanas tiesības, kā arī ierobežojumi šīs frekvences lietot jebkurām citām vajadzībām, izņemot kabeļtelevīzijas signāla izplatīšanu.

Lejupielādes ātrums līdz 100 megabitiem sekundē

Nozares speciālisti uzskata, ka 2,5-2,69 GHz frekvenču josla ir vislabāk piemērota 4G mobilā interneta pakalpojumu sniegšanai blīvi apdzīvotā pilsētvidē. Bāzes stacijām, kas darbojas šajās frekvencēs, ir samērā mazs pārklājumu rādiuss, un tīkla izbūve šajā diapazonā prasa samērā blīvu bāzes staciju izvietojumu. 4G mobilais internets piedāvā lejupielādes ātrumus līdz pat 100 megabitiem sekundē (Mbps). Patlaban maksimālais iepriekšējās trešās paaudzes (3G) tīklu ātrums ir līdz 42 Mbps.

LMT un «Tele2» ir aptuveni vienādi lieli mobilo sakaru operatori pēc klientu skaita - katram ir nedaudz virs miljona klientu. «Bite Latvija» ir vismaz 383 000 lietotāju, bet «Baltcom TV» ir kabeļtelevīzijas operators un interneta un elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējs ar nelielu darbību mobilo sakaru tirgū. «Baltcom TV» dažādos komplektos piedāvā fiksētos telefona sakarus.

Jau ziņots, ka «Baltcom TV» veicis 4G testus Rīgā 2,6 GHz diapazonā, bet LMT piedāvā 4G sakarus Jūrmalā un Rīgas apkaimē, izmantojot 1800 MHz joslu, kas jau sadalīta Latvijas operatoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu