Baltcom gatavs ieviest 4G bezvadu interneta pakalpojumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izsolē iegādājoties frekvenču lietošanas tiesības 4G (fourth generation - ceturtās paaudzes) bezvadu interneta pakalpojumiem, Baltcom ir vistuvāk tam, lai sāktu piedāvāt tirgū bezvadu datu pārraides pakalpojumus, nodrošinot klientiem ātru piekļuvi internetam neatkarīgi no atrašanās vietas.

Jaunākās paaudzes mobilā interneta tīklu paredzēts attīstīt, izmantojot LTE (Long Term Evolution) tehnoloģiju, kas ļauj nodrošināt interneta ātrumu līdz 100 Mbit/s. Ar šo soli tiks paplašināta Baltcom pakalpojumu pieejamība, ko līdz šim ierobežoja optiskā tīkla un kabeļtīklu sasniedzamība, informēja «Baltcom TV» pārstāvis Lauris Kļaviņš.

«Sākt izmantot frekvenču resursu ātrgaitas bezvadu interneta pakalpojuma sniegšanai pagaidām liedz strīdīgie frekvenču lietošanas ierobežojumi, kuru juridiskā pamatotība un iespējami nelabvēlīgā ietekme uz konkurences attīstību tirgū vēl tiek vērtēta. Baltcom jau 2011.gada aprīlī paziņoja par gatavību izveidot 4G tīklu, taču īsi pēc tam tika pieņemts Ministru kabineta lēmums, ar kuru jauno datu pārraides standartu aizliedza ieviest līdz 2014.gadam. Šādu aizliegumu atklāti atbalstīja vairāki tirgus dalībnieki, kuru rīcībā jau bija 4G pakalpojumiem piemēroti frekvenču resursi, tomēr līdz šim mobilo sakaru operatori nav steigušies pievērsties jaunākās paaudzes sakaru tīkla masveidīgai attīstīšanai,» 4G tīkla frekvenču izsoles rezultātus vērtē Baltcom valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre.

4G bezvadu internets līdzvērtīgs platjoslas kabeļinternetam

4G ātrgaitas bezvadu internets nodrošina datu pārraidi ar ātrumu līdz pat 100 Mbps, tas nozīmē on-line režīmā interneta lietotājam kustībā - ejot, braucot - saņemt un pārraidīt apjomīgus datus, tas ir, skatīties filmas, šovus, TV ziņu kanālus tiešraidē. 4G interneta ātrums vairākkārtīgi pārsniedz līdz šim mobilo sakaru operatoru piedāvātā 3G iespējas. Faktiski 4G neatpaliek no platjoslas kabeļinterneta, ko klienti izmanto kā fiksēto pieslēgumu savos birojos un mājvietās. Ražotāju piedāvājumā jau ir pieejamas dažādas LTE tehnoloģijai paredzētas uztverošās iekārtas - USB spraudņa tipa modemi, kā arī iebūvētas mobilās sakaru ierīces.

Lai pārbaudītu raidošās un uztverošās iekārtas, Baltcom jau pērn Rīgā īstenoja testa projektu, kurā pilsētas vēsturiskajā centrā tika uzstādītas trīs bāzes stacijas, aptverot teritoriju starp Valdemāra, Elizabetes ielām, Dzelzceļu un Krastmalu. Centra rajonā 500 metru diapazonā ap bāzes stacijām bija nodrošināta piekļuve stabilam 4G datu pārraides signālam ar ātrumu līdz pat 80 Mbit/sekundē. Arī attālinoties no raidītāja, signāls joprojām stabili nodrošināja aptuveni 32 MBit/sekundē ātrumu, kas ļauj uztvert un raidīt video tiešsaistes signālus HD izšķirtspējā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu